Свикнали сме да неглижираме природата, да не се съобразяваме с

...
Свикнали сме да неглижираме природата, да не се съобразяваме с
Коментари Харесай

Климатологът Христо Попов за наводненията: Неглижираме природата, строим върху дюни и дерета

„ Свикнали сме да неглижираме природата, да не се съобразяваме с нейните знаци. Строим в речни корита и се чудим за какво ни е отнесена вилата, обичаме върху дюните да строим и след това се чудим за какво ни е залята къщичката или за какво ни е отвеян паркингът върху дюните. Това лято се опитвахме да разбираем на едни хора, че са си създали паркинга в дерето, което при сходна обстановка би провокирало наводняване и шансът да им се отнесе паркинга е огромен ”.

Това съобщи климатологът Христо Попов в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

На 7 и 8 чакаме нови превалявания, посочи той.

„ В Гърция бедственото състояние чакаме да се задълбочи с превалявания от към 40 л/кв. м. В Царево досега бяха регистрирани към 250 л/кв. м, което даже да е за 36 часа, само че това е сезонната сума. Не на всички места имаме измервателна техника, този регион се пада в подножието на Странджа ”, изясни Попов.

През 20-те и 30-те години на предишния век сме имали сходна система на периодично повтаряне на доста висока температура, със засушавания.

" Причината това да ни се случва в този момент още веднъж, е че не четем природата. Хората не обръщат съществено внимание на предизвестията. Наводненията са в устията на реките ", изясни Попов. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР