Свидетелствата на бившия председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ

...
Свидетелствата на бившия председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ
Коментари Харесай

Висши генерали, ръководили евакуацията на войските на САЩ от Афганистан, обвиняват Байдън за хаоса

Свидетелствата на някогашния ръководител на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мили и на пенсионирания пълководец на Централното командване на Съединени американски щати военачалник Франк Макензи за първи път обществено разкриха напрежението и разликите, които военните ръководители са имали с държавното управление на Байдън в последните дни на войната в Афганистан. Две от тези основни разлики включваха обстоятелството, че военните са посъветвали Вашингтон да остави най-малко 2500 военнослужещи в Афганистан, с цел да поддържат стабилността, и са изразили безпокойството си по отношение на обстоятелството, че Държавният департамент не работи задоволително бързо, с цел да стартира евакуация .

Отправените мнения на двамата генерали контрастират с вътрешна инспекция на Белия дом на решенията на държавното управление, открила, че решенията на президента Джо Байдън са били " мощно лимитирани " от предходни съглашения за евакуиране, контрактувани от някогашния президент Доналд Тръмп, и упрекна военните, като посочи, че висшите командири са декларирали по това време, че разполагат с задоволително запаси, с цел да се оправят с евакуацията.

13 американски военнослужещи бяха убити от нападател самоубиец на един от входовете на интернационалното летище в Кабул в последните дни от войната, когато талибаните последователно напредваха в завладяването на страната, напомня АП.

Хиляди изплашени афганистанци и американски жители обезверено се опитваха да се качат на американските военни самолети, които извозваха хора. В последна сметка военните съумяха да спасят над 130 000 цивилни преди излитането на последния американски боен аероплан.

Този безпорядък бе крайният резултат от това, че Държавният департамент не прикани за евакуация на американския личен състав, до момента в който не стана прекомерно късно, обявиха Мили и Мекензи пред Комисията по външни работи на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати .

" На 14 август решението за интервенцията по евакуация на цивилни лица, които не вземат участие директно във военни дейности, бе взето от Държавния департамент и американските военни бяха предизвестени, събрани, мобилизирани и бързо разгърнати по-бързо, в сравнение с която и да е войска в света би могла да направи ", сподели Мили. Но решението на Държавния департамент пристигна прекомерно късно, добави той.

" Основаната неточност, главният минус бе, че Държавният департамент не взе решението в точния момент ", съобщи някогашният ръководител на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати. " Това бе прекомерно постепенно и прекомерно късно ", добави той.

В обстойно изказване късно през вчерашния ден Съветът за национална сигурност на Съединени американски щати се опълчи на отправените от генералите мнения, като съобщи, че сложното решение на Байдън е било вярно и е било част от уговорката му да изведе Съединени американски щати от най-дългата война в американската истори я.

Президентът " нямаше желание да изпрати още едно потомство бойци да се бият и умрат в спор, чийто край не се вижда ", се споделя в изказване на Съветът за национална сигурност на Съединени американски щати. " Ние също по този начин демонстрирахме, че не се нуждаем от непрекъснато наличие на войски на терен, с цел да останем бдителни във връзка с терористичните закани ", се споделя още в текста.

По време на чуването, до което се стигна след продължителното следствие на Комисията по външните работи на Камарата на представители по отношение на решенията, свързани с евакуацията на Кабул, военачалник Макензи приказва обстойно и нашироко за неудобството си от това, че малко неща са изглеждали подготвени за евакуация, като даже изрази тези опасения с министъра на защитата Лойд Остин.

Заповедта за евакуация би трябвало да бъде издадена от Държавния департамент, само че през седмиците и месеците преди Кабул да падне под властта на талибаните Пентагонът към момента настояваше пред Държавния департамент за проекти за нейното осъществяване, съобщи Макензи по време на чуването. " Имахме сили в района още на 9 юли, само че не можехме да създадем нищо " без Държавният департамент да издаде заповедта за евакуация, сподели Макензи и назова планирането на времето от страна на Държавния департамент " съдбовен минус, който докара до това, което се случи през август ".

" Смятам, че събитията от средата и края на август 2021 година бяха директен резултат от забавянето на започването на (евакуацията) с няколко месеца, в действителност до момента в който не изпаднахме в рискова обстановка и талибаните не превзеха страната ", сподели Макензи.

По това време военачалник Марк Мили бе най-високопоставеният боен в Съединени американски щати и бе призовал президента Джо Байдън да остави остатъчни сили там в размер на 2500 души, с цел да обезпечи на афганистанските специфични сили задоволително поддръжка, с цел да държат талибаните на разстояние, и да разреши на американските военни да задържат контрола над военновъздушната база в Баграм, на север от Кабул, която можеше да обезпечи на военните спомагателни благоприятни условия за отговор на талибанските офанзиви. Тогава Байдън не утвърди проекта за разполагане на по-големи остатъчни сили, като избра да остави на място 650 военнослужещи, които да бъдат лимитирани до защитата на американското посолство. Тези сили обаче не бяха задоволителни, с цел да запазят контрола върху Баграм, който бързо бе високомерен от талибаните, отбелязва АП.

След изтеглянето на Съединени американски щати талибаните управляват Афганистан , което докара до доста промени за популацията, в това число и съвсем цялостната загуба на правата на дамите и девойките.

Миналата година Белият дом откри, че безредното евакуиране е станало, тъй като Байдън е бил " стеснен " от предходни съглашения, подписани от някогашния президент Доналд Тръмп, свързани с изтеглянето на силите. Вътрешният обзор от 2023 година наподобява трансферира и виновността за самоубийствения атентат на 26 август 2021 година на кабулското интернационално летище, като в него се показва, че точно американските военни са взели едно евентуално основно решение.

" За да се оправи с евентуалната опасност от терористична офанзива, президентът (Джо Байдън) неведнъж попита дали военните се нуждаят от спомагателна поддръжка, с цел да извършват задачата си на интернационалното летище " Хамид Карзай ", се споделя в отчета от 2023 година " Висши военни чиновници потвърдиха, че разполагат с задоволително запаси и пълномощия, с цел да смекчат заканите ", се споделя още в него.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР