Свидетели сме на нещо, което ни се случи миналата година,

...
Свидетели сме на нещо, което ни се случи миналата година,
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Влизането на България в еврозоната няма да доведе до допълнителна инфлация

Свидетели сме на нещо, което ни се случи предходната година, на което нагледно казано сърбаме попарата към този момент и тази година. В момента никой не може да подсигурява че параметрите, които са импортирани на измененията за актуализация на бюджета в Народното събрание, ще излязат същите от него. Риск това, което се получи 2021 година да не можем да направляваме обществените финанси през 2022 година е безусловно осезателен и сега. Това сподели Любомир Дацов – някогашен зам.-министър на финансите в предаването " Денят стартира ".

" Дефакто измененията в бюджета са свързани отчасти с разнообразни данъчни промени, които сякаш са ориентирани на някъде и удовлетворяват разнообразни групи, само че аз не мисля, че е по този начин. От друга страна през бюджета като разход се трансферират пари и се усилват пенсиите, без да се дава и една стотинка за нарастване на заплатите в останалите сфери ", изясни Любомир Дацов.

" Тази актуализация е безусловно ненужна. Форсмажорите не са чак такива форсмажори, тъй като енергийната рецесия беше заложена. Диагнозата не е вярна и лекуването, което се назначава също е проблематично ", разяснява още той.

" Бях учуден от полемиките по време на бюджетната комисия, че финансовите министри възнамеряват да продължат разхлабената фискална политика, което е главната причина в Европа да има тази висока инфлация. Аз не знам нещо да е станало в енергийния бранш. Високите цени на ресурсите не са поради войната, а тъй като едни страни си закриха мощностите. Държавите с високите цени имат и ниска инфлация, тъй като няма транспорт на инфлацията на енергийните цени. България създава на 40 или 60 евро съответната мерна единица ток, а в действителност продава на 400 лв., т.е. 10 пъти повече. И тази инфлация се придвижва върху българската енергетика, през нея към промишлеността и към джоба на всички хора ", обясни Любомир Дацов.

" Инфлация от този тип се бори с консолидация на бюджета. Предизвикане на дребна криза е това, което би трябвало да охлади в действителност инфлацията на европейско равнище ", добави Дацов.

Той разяснява и въвеждането на еврото в България. Според него това няма да докара до спомагателна инфлация.

" Тогава когато вързахме лв. за еврото, ние дефакто въведохме еврото в България. Ние имаме евро, въпреки че го назоваваме в България лев. Всички институции, разплащането, икономическите резултати са свързани с еврото. България има стопански път на развиване, тя е част от общността на Европейски Съюз и е естествено да влезе в еврозоната ", означи Дацов.

" Хубаво е, че в последно време съперниците на въвеждането на еврото престанаха да приказват, че това ще докара по-висока инфлация ", приключи някогашният финансов министър.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР