Свидетели сме как Русия използва енергийните ресурси и хранителните доставки

...
Свидетели сме как Русия използва енергийните ресурси и хранителните доставки
Коментари Харесай

Зам.-външният министър: Русия използва енергийните ресурси и хранителните доставки като оръжие


Свидетели сме по какъв начин Русия употребява енергийните запаси и питателните доставки като оръжие, което е неприемливо, съобщи заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев на постоянното съвещание на Съвет „ Външни работи “ на Европейски Съюз. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6065
Външните министри от Европейски Съюз разискаха военната обстановка в Украйна и нарушените доставки на пшеница и други храни от страната, което директно заплашва продоволствената сигурност в световен мащаб. " Трябва да помогнем на най-засегнатите страни и да предприемем бързи ограничения за справяне с провокациите “, съобщи Георгиев. Той приветства признатия от Европейски Съюз на 12 май 2022 година План за така наречен коридори на солидарността и означи готовността на България да спомага за превозването на украинска пшеница по железопътната си мрежа и посредством морските си пристанища във Варна и Бургас, както и тези по река Дунав - в Русе, Лом и Видин, заяви пресцентърът на Министерство на външните работи.

Срещата обичайно този месец се състоя в Люксембург. Европейските външни министри разискаха съветската военна експанзия против Украйна с акцент върху продоволствената сигурност, връзките на Европейски Съюз с Египет, обстановката в района на Африканския рог и съответно Етиопия.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел показа Плана за деяние на Европейски Съюз за справяне с геополитическите последици за трети страни от съветската експанзия против Украйна. Планът е създаден въз основа на метода Екип Европа и регистрира характерните провокации пред сътрудниците в разнообразни елементи на света. Специален акцент е подложен върху краткосрочни и дълготрайни ограничения в помощ на страните от Източното партньорство, в частност  Молдова и Грузия, и страните от Близкия Изток и Северна Африка, които са най-силно наранени от блокираните продоволствени доставки.

Отношенията на Европейския съюз с Египет бяха също измежду акцентите в полемиката на министрите. Съветът направи обзор на осъществяването на Споразумението за асоцииране и изрази удовлетворение от признатите на 19 юни 2022 година Приоритети за партньорство до 2027 година, които плануват усилване на политическия разговор по районни въпроси, права на индивида, съдействие в областта на миграцията и битката с тероризма, продоволствената сигурност, общи дейности в региона на климата и енергетиката.



„ Египет е основен сътрудник в Южното съседство на Европейски Съюз, който има стратегическа роля за сигурността и стабилността в района. Насърчаваме по-нататъшно усилване на съдействието в области от съвместен интерес на основата на общите цели и цели. Специално внимание заслужава съдействието в региона на енергетиката, което предлага голям брой благоприятни условия “, съобщи заместник-министър Васил Георгиев. Външните министри на Европейски Съюз организираха и полемика с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри.

Съветът прегледа обстановката в Африканския рог с акцент върху Етиопия и опциите за поощряване на напъните за определяне на помирение и намиране на трайно решение на спора в етиопския щат Тигре. Отбелязано беше, че съветската експанзия против Украйна оказва мощно отрицателно въздействие върху района, в който 50% от вноса на зърно идва от Русия и Украйна, като беше доказан мощният ангажимент на Европейски Съюз за поддръжка на сътрудниците.

Министрите разискаха по-нататъшното развиване и подсилване на връзките на Европейския съюз с страните от Съвета за съдействие в Залива. Те акцентираха смисъла на признатите в границите на съвещанието изводи на Съвета по въпроса.



Беше изразена поддръжка за Гърция по отношение на нарушаванията от Турция на суверенитета на гръцките острови в Егейско море.

Няколко страни членки, измежду които и България, приканиха за осъществяване допустимо най-скоро на съвещание на Съвета за асоцииране Европейски съюз - Израел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР