Убийството на привърженик на опозицията в Зимбабве е от последователи на управляващата партия, казват свидетели

...
Свидетели казват, че смъртоносна атака срещу привърженик на опозицията в
Коментари Харесай

Свидетели казват, че смъртоносна атака срещу привърженик на опозицията в Зимбабве е дело на последователи на управляващата партия, подчертавайки страховете от насилствено натрупване на общите избори този месец

От FARAI MUTSAKA Associated Press, 4 август 2023 г., 14:55 Избори.

Опозиционната Гражданска коалиция за промяна , или CCC, разгласи смъртта в четвъртък на Тинаше Чуцунге при нападение, докато беше на път за митинг в столицата Хараре, и обвини за това привържениците на управляващата партия ZANU-PF.

В петък свидетели казаха на Асошиейтед прес, че Чицунге е бил бит и убит с камъни, докато се е опитвал да избяга от десетки мъже, носещи партийни тениски на ZANU-PF в град Глен Вю. Най-малко 15 души са били ранени при атаката, казаха очевидци.

Полицията каза, че е арестувала 10 души във връзка със смъртта на Chitsunge, но не даде подробности за тяхната самоличност или възможен мотив, включително връзки със ZANU-PF.

Убийството на поддръжника на CCC Chitsunge се случи през същата седмица, в която партийният лидер Нелсън Чамиса каза в интервю за AP, че много от поддръжниците на неговата партия са били изправени пред насилие и сплашване в ръцете на активисти на управляващата партия. Сплашването, каза Чамиса, означава, че много хора са изправени пред избора или да подкрепят управляващата партия, или да бъдат убити.

„Това не са избори на политически избори, но са избор на смърт или ZANU-PF“, каза Чамиса.

В Twitter в петък той осъди убийството на Chitsunge и го нарече хладнокръвно убийство.

Чамиса е основният съперник на президента Емерсън Мнангагва на изборите на 23 август. Международните правозащитни групи Amnesty International и Human Rights Watch вече предупредиха, че е имало брутално потушаване на опозицията срещу Мнангагва и ZANU-PF.

„Ние осъждаме насилието срещу всеки зимбабвеец“, каза говорителят на ZANU-PF Кристофър Мутсвангва в отговор на убийството на Чицунге. „Те не са наши членове. Човек, който убие някого, не е член на партията, а убиец, така че полицията трябва да се заеме със случая.”

Зимбабве има история на насилствени избори и смъртта на Чицунге беше първото убийство, свързано с избори, съобщено преди гласуването този месец. Говорител на семейството каза, че 44-годишният мъж е имал жена и две деца.

Той е бил бит и удрян с камъни, докато е бил на път за митинг на CCC на футболно игрище, казаха очевидци. Той се опита да избяга и да се качи обратно на камион, който превозваше привържениците на CCC, но не успя, каза Мусекива Кузива, друг поддръжник на CCC.

„Те бяха в техните десетки и ние бяхме числено превъзхождани“, каза Кузива. Той каза, че се е скрил в една алея, докато Chitsunge е бил атакуван.

Изображения на тялото на Chitsunge бяха споделени след атаката, показвайки го да лежи на земята с жълтата му тениска CCC, изцапана с кръв, и главата му, покрита с жълта дреха . В крайна сметка полицията отнесе тялото му в метален ковчег, каза Кузива.

Грантмор Хаката, кандидат на CCC за избирателния район Glen View South, каза, че е помогнал да бъдат отведени 15 други ранени хора до лечебно заведение. 52-годишната Джулиет Мучена разказа, че е била бита и удряна с камъни, а нападателите й разкъсали и дрехите й. Тя имаше бяла превръзка върху рана на върха на главата си.

„Остават само 19 дни преди изборите“, каза Мучена. „Трябва да останем силни, защото изборното насилие не е нещо ново в Зимбабве. Промяната няма да дойде без борба.”

ZANU-PF е на власт в Зимбабве в продължение на 43 години след независимостта от управлението на бялото малцинство, първо чрез дългосрочно управление автократ Робърт Мугабе. Мнангагва смени Мугабе при преврат през 2017 г. и след това победи Чамиса на оспорвани избори през 2018 г.

___

AP Африка новини: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР