Свидетел в процеса срещу мексиканския наркобос Хоакин Гусман (Ел Чапо)

...
Свидетел в процеса срещу мексиканския наркобос Хоакин Гусман (Ел Чапо)
Коментари Харесай

Ел Чапо платил подкуп от $100 млн. на бившия президент на Мексико Пеня Нието

Свидетел в процеса против мексиканския наркобос Хоакин Гусман (Ел Чапо) съобщи, че наркотрафикантът е давал рушвет на някогашния президент на Мексико Енрике Пеня Нието, който може би е достигал 100 милиона $, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, на които се базира Българска телеграфна агенция.

На процеса в Ню Йорк очевидецът Алекс Сифуентес съобщи, че Ел Чапо се е хвалил, че е подкупил някогашния държавен глава.

На въпрос на отбраната дали Гусман е дал на Пеня Нието 100 милиона $ Сифуентес отговори утвърдително, въпреки и след това да добави, че не е сигурен в точния размер на сумата на подкупа, нито по кое време е бил даден. Защитата твърди, че Пеня Нието изначало е желал 250 милиона $, само че Ел Чапо е смъкнал сумата до 100 милиона.

Сифуентес е някогашен колумбийски наркотрафикант, непосредствен до Ел Чапо от 2007 година до арестуването си през 2013 година През 2016 година той стартира да спомага на американските управляващи. Определят го като " дясна ръка " на Ел Чапо.

" Значи посланието е било, че на Гусман не се е налагало да се крие? ", запита юристът. Свидетелят още веднъж отговори утвърдително, уточнявайки, че това му е споделил Ел Чапо.

Говорител на някогашния президент съобщи, че това изказване е погрешно и клеветническо. Пеня Нието към този момент отхвърли изказванията за корупция, които се появиха по време на процеса при започване на ноември м.г.

Според управляващите на Съединени американски щати сред 1989 и 2014 година Ел Чапо е внесъл в страната над 154 тона кокаин на стойност 14 милиарда $. Срещу 61-годишния Гусман се води правосъдно дело в Бруклин от ноември, откакто беше екстрадиран от Мексико, с цел да бъде упрекнат в трафик на кокаин, хероин и други опиати като водач на най-големия, по оценки на Съединени американски щати, наркокартел в света, напомня БиБиСи (BBC). Той може да получи доживотна присъда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР