Свидетел оттегли „предишни фалшиви показания“ по делото за документи на Тръмп

...
Свидетел по наказателното дело срещу Доналд Тръмп за натрупването на
Коментари Харесай

Свидетел по наказателното дело срещу Доналд Тръмп за натрупването на класифицирани документи оттегли „предишни фалшиви показания“, след като смени адвокатите си миналия месец и предостави нова информация, която замеси бившият президент, каза Министерството на правосъдието.

Изявленията на свидетеля, служител на Тръмп, идентифициран в съдебните документи като директор на информационните технологии в Mar-a-Lago, бяха представени на прокурорите седмици преди специалният прокурор Джак Смит да осигури актуализиран обвинителен акт, обвиняващ Тръмп и двама други в заговор за изтриване на видео за наблюдение в имота във Флорида.

Прокурорите заявиха в съдебна документация във вторник, че свидетелят е казал пред голямо жури във Вашингтон през март, че не може да си спомни каквито и да е разговори относно кадрите от сигурността.

Но през юли, след като беше предупреден от прокурорите, че е мишена на разследването и след като беше посъветван, че адвокатът му може да има конфликт на интереси, защото представлява други в разследването, свидетелят получи нов адвокат от федералния канцеларията на защитника и предостави на Министерството на правосъдието информация, която помогна за формирането на основата на ревизираното обвинение срещу Тръмп, неговия камериер Уолт Наута и трети обвиняем, Карлос Де Оливейра, се казва в съдебната документация.

Прокурорите описаха взаимодействието със свидетели в жалба, която иска изслушване във Флорида относно потенциални конфликти на интереси, включващи адвоката на защитата Стенли Удуърд, който също представлява Наута.

„Целевото писмо до служител 4 на Тръмп кристализира конфликт на интереси, произтичащ от това, че г-н Удуърд представлява едновременно служител 4 на Тръмп и Наута“, пишат прокурорите.

Те добавиха: „Съветването на служител 4 на Тръмп да коригира показанията си под клетва би довело до свидетелски показания, уличаващи другия клиент на г-н Удуърд, Наута; но оставянето на фалшивите показания на служител 4 на Тръмп да останат некоригирани би оставило служител 4 на Тръмп изложен на наказателни обвинения за лъжесвидетелстване.“

В заявлението Министерството на правосъдието също се опита да обясни използването на големи съдебни заседатели във Вашингтон и Флорида, където в крайна сметка бяха повдигнати обвинения.

Окръжният съдия от Съединените щати Ейлийн Кенън, съдия от Флорида, председателстващ делото, беше попитал по-рано относно правната уместност на използването на големи съдебни заседатели и в двата окръга.

Прокурорите казаха, че са продължили да използват голямото жури във Вашингтон дори след повдигането на обвинения във Флорида с изричната цел разследване на потенциални неверни показания на свидетели във Вашингтон. Голямото жури във Вашингтон приключи мандата си миналата седмица, казаха те.

Насрочен е процес за 20 май 2024 г. по делото за класифицирани документи. Тръмп се призна за невинен и отрече да е извършил нарушение.

Тръмп е изправен пред друго съдебно преследване от Смит за опити да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г., както и наказателно дело в Джорджия за опити за подкопаване на вота в този щат и друго в Ню Йорк във връзка с тайни плащания на пари на порно актьор.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР