Свидетел и потърпевш от т. нар. „канибалски скандал” е бившият

...
Свидетел и потърпевш от т. нар. „канибалски скандал” е бившият
Коментари Харесай

Съдия Ченалова: Бойко Борисов щял да прави на колбас бившия шеф на ДФЗ Светослав Симеонов

Свидетел и пострадал от така наречен „ канибалски скандал” е някогашният началник на ДФЗ Светослав Симеонов, който Бойко Борисов заплашил, че ще го прави на салам. Това твърди във видеоинтервю за БРРД някогашната съдийка Румяна Ченалова.
Симеонов се е явил на разпит пред нея през 2010 година, с цел да отдръпна показанията си за рушвет обещан от някогашния аграрни министър Мирослав Найденов.
Според министъра на вътрешните работи Бойко Рашков очевидецът е бил застрашен от някогашния министър председател Бойко Борисов с думите: “Имаш жена и деца, които няма да схванат дали не ядат твоето месо”.
Рашков не разкри неговата идентичност, само че опирайки се на косвени данни "Свободна Европа " уточни, че най-вероятно става дума за Светослав Симеонов. Сега това се удостоверява и от Румяна Ченалова, пред която Симеонов е трансформирал първичните си показания за подкупа.
“Свидетелят беше атипично угрижен. Той беше бледен, променяше цвета си от самото начало. Аз мисля, че той изпитваше ужас”, спомни си Ченалова.
“След разпита аз бях толкоз разчувствана в негативен смисъл, толкоз ядосана, възмутена от това, което видях и чух, че резервирах протокола от този разпит, колкото и необикновено да звучи и го имам от 2010 г.”, сочи bird.bg
Оттеглените показания на Симеонов са частица от комплицирана верига събития, които държавното обвиняване изследва по досъдебно произвеждане за корист с европейски средства и рушвет. В този проблем се вписва и “канибалската” опасност против очевидец от страна на някогашния премиер-министър.
Сигналът за злоупотребата с европейски пари е подаден в прокуратурата още през 2009 година Става дума за злоупотреби с сдружения взели участие в търгове за храни за небогати. Прокуратурата стартира инспекция, по която е разпитан и Светослав Симеонов. Той споделя пред проверяващите, че с цел да подпише връщането на Данък добавена стойност на компаниите “В.Д.В. 007” и “Мелком”, Мирослав Найденов му е заречен рушвет от 200 000 лева Но след това Симеонов отдръпва показанията си пред арбитър Ченалова.
Ченалова показа копие от протокола, от който излиза наяве, че в началото наблюдаващ прокурор по случая е бил Красимир Тренчев от СГП, който се употребява с репутацията на съзнателен и честен магистрат. Според източници, близки до следствието, Тренчев е направил всичко допустимо да се реалокира в Специализираната прокуратура, тъй като работата му по въпросното досъдебно произвеждане се трансформирала в източник на негативи за него.
След като Симеонов отдръпва показанията си, делото потъва в забвение, само че е обновено след рухването от власт на Бойко Борисов през февруари 2013 година Скоро по-късно в края на март 2013 година профилираното звено за противопоставяне на злоупотребите със средства на Европейския съюз към СГП упреква Мирослав Найденов в корупция, насила и корист със служебно състояние.
Оказва се, че това е същото досъдебно произвеждане, почнало още през 2009 година, което четири години е било водено против незнаен причинител.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР