Светулките обичат да светят през нощта, само че прекомерно мощната

...
Светулките обичат да светят през нощта, само че прекомерно мощната
Коментари Харесай

Изследване: Светлинното замърсяване пречи на размножаването на светулките

Светулките обичат да светят през нощта, единствено че прекалено мощната изкуствена светлина пречи на размножаването им, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира резултати от проучване. То предизвестява за въздействието на светлинното замърсяване върху намаляването на популациите на някои насекоми.

Установено е, че изкуственото осветление нарушава държанието на много нощни животни в търсенето на храна и ориентацията им. То дори може да убива - да вземем за образец молците, които летят към електрическа крушка, досега в който умрат от изтощение. Трудно е обаче да се планува въздействието на все по-широко оповестената изкуствена нощна светлина, чиято интензивност се е повишена напълно двойно през последните 25 години, върху животните, които са привикнали с тъмнината от хилядолетия. Дали изложените на опасност видове ще се приспособяват, ще намерят скривалище в по-тъмното небе или ще намалеят?

За да вдървен това, учените изследват светулките. Част от близо двете хиляди вида светулки се смятат за уязвими според Международния съюз за защита на природата, въпреки че няма приемливо данни, за да се оцени това. Двама откриватели от университета " Тъфтс " в Масачузетс, Съединени американски щати са измерили директно въздействието на изкуствената светлина през нощта върху чифтосването на тези биолуминесцентни насекоми и по този способ върху тяхното размножаване. Те са провели опити с екземпляри от семейство Photinus, което е много оповестено в Северна Америка.

При възрастните разпръскването на светлина, основана чрез химическа реакция в коремчето, се използва за намиране на помощник по време на брачния сезон. Мъжкият разпръсква светлинен сигнал, на който женската дава отговор с мигане. При опита учените са имитирали сигнала на женските с LED светлини. Оказало се, че 28 от 29 мъжки екземпляра се доближили до " подправените " женски, сочат резултатите, показани в " Роял сосайъти оупън сайънс ".

Експериментът е направен още два пъти - в действителна среда и в лаборатория, с друго осветление. При естествен здрач 45% от двойките се чифтосват успешно. Същото важи и при слаба изкуствена светлина в рамките на 3 лукса. Но при 30 лукса нито една от изследваните двойки не съумява да се чифтоса. Проучването стига до заключението, че светлинното замърсяване играе роля за намаляването на някои видове светулки и предлага уголемение на този вид изследвания, за да се насочат по-добре напъните за защита на застрашените видове.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР