Световното търсене на природен газ ще се задъхва през следващите

...
Световното търсене на природен газ ще се задъхва през следващите
Коментари Харесай

Ръстът на световното търсене на газ ще се забавя до 2024 г., твърди МАЕ

Световното търсене на природен газ ще се задъхва през идващите три години, защото растящите цени и опасността от по-нататъшно понижаване на доставките от страна на Русия обезкуражават потреблението, написа Bloomberg.

Очаква се потреблението на природен газ да намалее с 0,5 % през тази година, защото понижената икономическа интензивност в Азия и внезапният спад в търсенето на газ в Европа засенчват по-жизнените пазари в Северна Америка, съобщи Международната организация по енергетика в тримесечния си пазарен отчет. Очаква се растежът на международното търсене до 2024 година да намалее с 60% спрямо предходната прогноза на МАЕ.

" Днешните рекордни цени и спирания на доставките вредят на репутацията на природния газ като благонадежден и наличен енергиен източник ", се споделя в отчета на основаната в Париж организация. Низходящата проверка на бъдещия напредък е " най-много вследствие на по-слабата икономическа интензивност и по-малкото прекосяване от въглища или нефт към газ ".

Прогнозата демонстрира какъв брой мощно рецесията с доставките в Европа е засегнала други пазари. Русия - исторически най-големият снабдител на газ на континента - понижи износа си след глобите против Москва поради войната в Украйна, което раздруса пазарите, защото купувачите търсеха други доставки. Свиването на пазара значи, че цените на газа в района са над три пъти по-високи от тези преди година, което спомага за разпалването на най-тежката рецесия на разноските за живот в Европа от десетилетия насам.

Бързането на Европа да размени съветското гориво с други възможности като полутечен природен газ " докара до извънредно сгънат международен пазар ", се споделя в отчета на организацията. Не могат да бъдат изключени опасности от по-нататъшни спирания на доставките от Москва.

" Настоящата прогноза е подложена на извънредно огромна неустановеност заради непредсказуемото държание на Русия ", съобщи МАЕ.
Засега се чака потоците на съветски газ по тръбопроводите към Европа да намалеят с 40% през 2022 година, като се чака по-високият импорт на полутечен природен газ да компенсира част от дефицита. В същото време се чака търсенето на горива в Европа да намалее с към 9% тази година и да доближи равнища под тези от 2020 година

В Азия растежът на търсенето се забави основно заради локдауните поради Covid в Китай по-рано тази година.

Световната търговия с полутечен природен газ е на път да се усили с 5% през тази година, което е единствено малко под темпа на напредък, следен през 2021 година, заяви организацията. Северна Америка остава главният мотор от страна на предлагането, даже след продължителното спиране на работата на главно оборудване за експорт заради пожар предишния месец.

" Ограниченото увеличение на потенциала за втечняване, дружно със мощното търсене на полутечен природен газ от Европа и по-ниския съветски импорт по тръбопроводи, демонстрират, че актуалните напрегнати пазарни условия могат да се задържат в средносрочен проект ", съобщи организацията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР