Световното първенство в Русия вече чука на вратата. Всички очакваме

...
Световното първенство в Русия вече чука на вратата. Всички очакваме
Коментари Харесай

Мондиал 1930: Първото и най-емоционално световно първенство по футбол!

Световното състезание в Русия към този момент чука на вратата. Всички чакаме с неспокойствие мачовете от Мондиала. ТОПСПОРТ стартира поредност с текстове, отдадени на историята на огромните шампионати. Стартираме с първото - през далечната 1930 година.

КАК ЗАПОЧВА ВСИЧКО?

Имате ли си визия какво се е случило през далечната 1930 година? Мнозина от вас може би я свързват с началото на " Голямата меланхолия " в Съединени американски щати, първите стъпки към сполучлива политическа кариера на Адолф Хитлер или провъзгласяването на Хайле Селасие за император на Етиопия.

Футболните почитатели обаче знаят добре, че точно първата година от третото десетилетие на 20 век, поставя главните на най-голямата и значима междуконтинентална конкуренция в този по този начин обичан спорт. Ражда се Световното състезание! Турнир, който има изключителната мощ да генерира вниманието на цялата планета към себе си! Емблематична конкуренция сред велики нации, която твори история, основава митове и носи толкоз доста приятност на всеки обичащ футбола ентусиаст.

 Снимка 351541

За да се стигне до блестящото настояще обаче, началото на този упорит план, е било повече от мъчно. Дори да кажем - невероятно!

" Лудата " концепция на Жул Риме

Човекът, който умерено може да бъде разгласен за " архитекта " на първите международни финали е французинът Жул Риме . Роден е през 1873 година в източната част на Франция, в семейство на бакалин. През 1884 година, когато Жул е на 11 години, фамилията се реалокира в Париж. Адвокат по специалност, Жул Риме основава състезателен клуб Ред Стар през 1897 година, като не дискриминира своите членове въз основа на класата им. Сред спортовете в клуба е футболът, който става все по-популярен в страната. Сякаш любовта сред него и този спорт е от пръв взор! Риме се заема с " лудата " концепция да издигне футбола до най-високи интернационалните небеса и това, което прави единствено за към 35 години е повече от удивително!

Първата международна война задържа проектите му и отива да служи във френската войска. Като офицер е награден с Croix de Guerre ( " Военен кръст " ). След войната, през 1919 година, става президент на френската футболна федерация, а по-късно, на 1 март 1921 година - президент на ФИФА . Тогава организацията има 20 члена, като връзките сред тях са много напрегнати с оглед многочислените военни спорове в този интервал от историята.

 Жул Риме (в центъра на снимката), дружно с националния тим на Франция преди присъединяване му на Мондиал 1930
Източник:

Жул Риме (в центъра на снимката), дружно с националния тим на Франция преди присъединяване му на Мондиал 1930

Според Риме, най-хубавият вид за обединяване, е основаването на интернационално състезание , което да издигне футболната игра над обществените, стопански и политически разлики сред членовете на ФИФА. Първоначалната концепция на французина е футболът да бъде в част от Олимпийските игри в Лос Анджелис през 1932 година. Той обаче не доближава до съглашение с МОК, защото съгласно комитета, този спорт няма никаква известност в Съединени американски щати , където на респект тогава е развиващият се със скоростни темпове американски футбол.

Всичко това води до редица от значими решения! През май 1928 година, по време на конгрес на федерацията, се взима решение за осъществяване на Световно състезание, проведено напълно от ФИФА. Всяка страна-домакин се избира. Уругвай, Италия, Холандия, Испания, Швеция и Унгария показват своите кандидатури за първия шампионат . Фаворит обаче е Уругвай, който тогава е двоен олимпийски първенец (през 1924 и 1928 г.), a през 1930 година чества и стогодишнината от придобиването на независимостта си. Така огромната привилегия да семейства първото Световно състезание по футбол се пада на южноамериканската страна!

 Трофеят
Източник:

Трофеят "Жул Риме ", или както е именуван първоначално "Златната Нике ".

Големите проблеми преди организирането на шампионата в Уругвай

Изборът на толкоз отдалечена страна - домакини е признат с неодобрение от поканените за присъединяване отбори от Европа . Голяма част от тях се отхвърлят поради дългото и скъпо пътешестване през Атлантическия океан. Утежняващ събитията фактор е и почналата през 1929 година международна икономическа рецесия . Първенството е пред неуспех, когато едвам към два месеца преди началото му Риме съумява да убеди тимовете на Белгия, Франция, Румъния и Югославия да вземат участие.И четирите тима идват на шампионата с транспортен съд - Секретен сътрудник " Конте Верде ".

Заедно с тях пътува и Жул Риме, който носи първият трофей - " Златната богиня на успеха " или " Златната Нике " . Трофеят тогава е бил скулптура към 30 сантиметра висока и тежаща 4 кг.

 Отборите на Румъния, Белгия, Франция и Югославия, които пътуват на кораба Секретен сътрудник „ Конте Верде
Източник:

Отборите на Румъния, Белгия, Франция и Югославия, които пътуват на кораба Секретен сътрудник „ Конте Верде " за Мондиал 1930.

Корабът с участниците от Европа и Бразилия идва на 4 юли като е посрещнат от 10 хиляди уругвайци . Еуфорията от задаващия се шампионат е голяма!

МОНДИАЛ 1930

Надпреварата се организира в интервала от 13 юли до 30 юли, като това е единственият случай, в който всички мачове се играят в един-единствен град - столицата на Уругвай, Монтевидео. Също по този начин Световното е първото и само, за което не се организират предварителни квалификации за присъединяване.

УЧАСТНИЦИ : Аржентина, Белгия, Боливия, Бразилия, Мексико, Парагвай, Перу, Румъния, Съединени американски щати, Франция, Чили, Югославия, Уругвай

Разпределение по групи :

Група А

Аржентина, Чили, Франция, Мексико

Група В

Югославия, Бразилия, Боливия

Група С

Уругвай, Румъния, Перу

Група D

Съединени американски щати, Парагвай, Белгия

Стадиони:

Както написахме и нагоре, Мондиал 1930 е единствения случай, в който всички мачове се играят единствено в един град - столицата на Уругвай - Монтевидео. За този футболен конгрес е особено издигнат стадиона Сентенарио, който побира впечатляващите 90 000 фенове.

Другите две спортни уреди - домакини са Гран Парке Сентрал (20 000 зрители) и Естадио Поситос (1000 зрители).

 Естадион
Източник:

Естадион "Сентенарио ", който бива особено издигнат за този конгрес.

РАЗВИТИЕ НА ТУРНИРА

Логично самото състезание е доминирано от южноамериканските тимове - Уругвай и Аржентина , които през тези години печелят всеки по-значим шампионат по футбол сред национални тимове.

Какво към този момент ви споменахме, Уругвай има две олимпийски трофеи преди първото международно състезание - 1924 и 1928 година, а Аржентина е настоящ южноамерикански първенец.

Откриващият мач на шампионата е сред тимовете на Франция и Мексико, завършващ с триумф 4:1 за " петлите ". Първото попадение в историята на международните финали бележи Люсиен Лоран от французите в 19-ата минута.

Освен любимците, положително усещане в шампионата вършат тимовете на Съединени американски щати и Югославия, които мачкат съперниците си в груповата фаза .

 Фаворитите от Уругвай
Източник:

Фаворитите от Уругвай

Издънката на Бразилия, превъзходството на Уругвай и Аржентина

Отделно и съдиите оказват помощ крепко на южноамериканците - да вземем за пример в груповата фаза, в мача Аржентина - Мексико, гаучосите получават пет дузпи в своя изгода и печелят с 6:3.

Точно урусите и гаучосите доближават до финалния мач, откакто преодоляват груповата фаза като спечелили в своите групи - Аржентина е първа в група " А " с три победи (1:0 против Франция, 6:3 над Мексико и 3:1 над Чили), а Уругвай е първи в група C с две победи (1:0 над Перу и 4:0 против Румъния).

Заради нечетния брой тимове има четири групи, като първата е с четири тима, а останалите - от по три, като единствено спечелилите отиват на полуфинал. При жребия има сложени тимове - това са Уругвай, Аржентина, Бразилия и Съединени американски щати, като огромната издънка в груповата фаза е на Бразилия, защото Селесао ненадейно падат с 1:2 от Югославия и западните ни съседи не престават на полуфинал. Там и Уругвай, и Аржентина печелят с еднакъв резултат - по 6:1 против Югославия и Съединени американски щати надлежно, а тези мачове остават в историята освен с резултата.

 Факторът
Източник:

Факторът "съдийство " е повлиял съществено върху развоя на първото международно състезание по футбол.

Големите съдийски издънки

На мача сред гаучосите и американците треньорът на Съединени американски щати - Милър замеря с лекарската чанта съдията от Белгия - Ланженю , само че вместо него уцелва помощника му Соуседо от Колумбия. След края на срещата американецът декларира, че не съжалява за неточния изстрел, тъй като и Соуседо бил същият " футболен нарушител " . И има за какво американците да са гневни - още в 10-тата минута " футболният изверг " Луис Монти чупи крайници на Рафаел Трейси, т.е. Съединени американски щати играе с 10 души до края на мача, защото по това време промените не са разрешени.

А на мача сред Уругвай и Югославия още в 30-тата минута, при резултат 2:1 за домакините, бразилският арбитър Алмейда Рего признава техен гол, който е най-скандалният на международните шампионати. Топката е изкарана в навън при офанзива на урусите, един от служителите на реда, охраняващи срещата, я връща назад и Анселмо я рита, вкарвайки я в мрежата. Вместо да даде навън, Рего показва центъра и напряко погребва западните ни съседи.

Това вбесява югославския капитан Арсениевич. Той отива и удря служителя на реда върнал топката. Полицаите незабавно хващат капитана и желаят да го арестуват , само че с помощта на намесата на треньора на Уругвай футболистът се връща на терена.

 Отборът на Югославия, който напуща шампионата в символ на митинг.
Източник:

Отборът на Югославия, който напуща шампионата в символ на митинг.

Но не мислете, че сходни тесли има единствено на полуфиналите ! Всичко стартира още от груповата фаза. Бразилски арбитър свири края на мача Аржентина - Франция (1:0) по-рано с 6 минути , откакто южноамериканците са вкарали гол. Още по-интересното е, че последният съдийски сигнал стопира офанзива на Франция, при която Морис Ланжиле излиза самичък против вратаря!

Югославия скандално напуща конкуренцията

Предвиденият по стратегия мач за 3/4 място сред тимовете на Съединени американски щати и Югославия не се състои. Разгневени от съдийството на полуфинала с Уругвай, представителите на Югославия напущат международното състезание, заричайки се повече в никакъв случай да не бъдат част от сходен футболен конгрес нещо, което несъмнено не се случва. Опит да осмири " плавите " прави и самият Жул Риме, само че и той не съумява да промени мнението на старши-треньора Бошко Симонович. По този метод югославяните биват " класирани " на четвърто място, а бронзовите медали са дадени на " изненадата на шампионата " - Съединени американски щати.

ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ - странна симбиоза сред комедия, екшън и ретро футбол

Атмосферата на стадион " Сентенарио " е наелектризираща. 90 000 фенове са в очакване на " Ел Класико " сред домакините и Аржентина.

Близо 20 000 фена на гостите желаят да проследят този мач онлайн, като мнозина от тях потеглят с лодки по реката " Рио де ла плата ". Това има трагични последствия, тъй като десетки хора умират, откакто плавателните им съдове се обръщат във водата . Близо 10 хиляди служители на реда са ангажирани за финала, като е безусловно неразрешено да се внасят револвери.

 Toпката, която провокира толкоз доста полемики преди финала сред Уругвай и Аржентина. И до през днешния ден тя има средищно място измежду експонатите в
Източник:

Toпката, която провокира толкоз доста полемики преди финала сред Уругвай и Аржентина. И до през днешния ден тя има средищно място измежду експонатите в "Музея на футбола ", намиращ се в Цюрих (Швейцария).

Проблемът с топките

Уругвайци и аржентинци желаят да играят със личните си топки на финала. Съдията взима революционното решение - първото полувреме да се играе с топката на Уругвай, а второто с топката на Аржентина.

Финалът предлага изключителна драма . Уругвай повежда посредством Дорадо и 90 хиляди на трибуните избухват, преди Аржентина да обърне резултата в края на първото полувреме с попадения на Пеуселе и Стабиле. След паузата Уругвай излиза видоизменен и съумява да изравни след страхотна офанзива и технично отиграване с пета за паса преди гола Сеа.

Малко по-късно Уругвай повежда посредством Ириарте, а в края на мача Кастро бележи четвърти гол. Веднага след него се чуват изстрели на стадиона. " Сентанарио " изпада в делириум след последния съдийски сигнал. Уругвай е първият международен първенец по футбол! Организаторите си напомнят години по-късно, че не са виждали такава мощна еуфория и такава неотразима страст на хората до този миг.

Цял Уругвай ликува единствено 12 дни след формалната 100-годишнина от освобождението. Уругвайците към този момент си имат нов народен празник!

 Миг на наслада! Уругвай е първият международен първенец в историята на футболната игра!
Източник:

Миг на наслада! Уругвай е първият международен първенец в историята на футболната игра!

Последиците - завършек на дипломатическите връзки сред Уругвай и Аржентина

Губейки на финала, Аржентина по този начин и не съумява да си отмъсти за провалянето от огромния зложелател на Олимпиадата в Амстердам две години по-рано. Отмъщението обаче не идва на футболния терен, а след края на мача - тогава агитката на гостите се развилнява в Монтевидео , гневна от новото проваляне, намесва се и полицията и се стига до престрелки с револвери и боеве с ножове.

Посолството на Уругвай в Буенос Айрес пък е потрошено за нула време от хвърлените камъни. Аржентина и Уругвай прекъсват връзките си за две години, а Копа Америка е закрит за пет, до момента в който се уталожат пристрастеностите от първата международна купа.

По този повече от прочувствен метод завършва Мондиал 1930 година. Мечтата на Жул Риме е осъществена , основите са положени, а последвалите шампионати доразвиват в цялостен аспект величието на играта. Светът към този момент под владичеството на Цар Футбол!

Домакин на международното пред 1934 е Италия, а повече за него ще научите на следващия ден.



ФИНАЛ

УРУГВАЙ - АРЖЕНТИНА 4:2

1:0 Пабло Дорадо (12 " ), 1:1 Карлос Пеуселе (20 " ),1:2 Гилермо Стабиле (37 " ), 2:2 Педро Сеа (57 " ), 3:2 Сантос Ириарте (68 " ),4:2 Хектор Кастро (89 " );

СТАДИОН: " Сентенарио " (90 000 зрители)

СЪДИЯ: Джон Лангенус (Белгия)

УРУГВАЙ : Енрике Балестрос; Хосе Насаси, Ернесто Маскерони, Хосе Андраде, Алваро Хестидо, Лоренцо Фернандес, Пабло Дорадо, Ектор Скароне, Хектор Кастро, Педро Сеа, Викториано Ириарте (селекционер: Алберто Супици)

АРЖЕНТИНА : Хуан Ботасо; Хосе Делаторе, Фернандо Патерностер, Хуан Еваристо, Луис Монти, Педро Суарес, Карлос Пеучеле, Франциско Варло, Гилермо Стабиле, Мануел Ферейра, Марио Еваристо (селекционер: Хуан Трамутола)

СТАТИСТИКА

Изиграни мачове на шампионата

18

Голове

70 (3.89 приблизително на мач)

Посещаемост

434 500 души (24 139 приблизително на мач)

Голмайстор

Гилермо Стабиле - Аржентина (8 гола)

Последният жив състезател от шампионата

Ернесто Маскерони - Уругвай (умира на 3 юли, 1984)
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР