Световното доверие във водачеството на САЩ е паднало до рекордно

...
Световното доверие във водачеството на САЩ е паднало до рекордно
Коментари Харесай

Доверието на света във водачеството на САЩ е спаднало до рекордно ниско равнище


Световното доверие във водачеството на Съединени американски щати е паднало до рекордно ниски равнища и страната в този момент е изпреварена от Китай в международното утвърждение, сочи ново допитване на Галъп, представено от в. " Гардиън ".

Проучването на публичното мнение в 134 страни демонстрира рекорден срив в утвърждението на ролята на Съединени американски щати в света - от 48 % при ръководството на президента Барак Обама до 30 % след първата година на Доналд Тръмп. Това е най-ниското равнище на доверие в Съединени американски щати, записано от Галъп, откогато е почнало да се организира това световно допитване преди повече от десетилетие, написа изданието.

Тези резултати се оповестяват единствено ден, откакто друга анкета на Галъп откри, че Тръмп доближава първата годишнина от встъпването си в служба с най-ниския рейтинг от всеки американски президент в първата му година.

Това допитване сочи, че Тръмп получава междинен рейтинг от едвам 39 %, откогато постави клетва като президент. Предишният най-нисък рейтинг беше на Бил Клинтън, с 49 % междинен рейтинг от първата му година.

Новото проучване на Галъп удостоверява някои от най-големите опасения на външнополитически анализатори в Съединени американски щати и Европа, че методът на Тръмп " Америка преди всичко " в комбиниране с непостоянния му и експлозивен темперамент отслабва сплотеността на западните демокрации в лицето на растящото предизвикателство от автокрации като русия и Китай и на възхода на нелиберални демокрации и ксенофобски шовинизъм в Европа, отбелязва " Гардиън ".

Сега Германия е възприемана като международен водач от повече хора (41 % от запитаните), а на второ място е Китай с 31 %. Русия получава 27 % утвърждение за ролята си в света.

В съвсем половината от интервюираните страни, 65 от 134, рейтингът на Съединени американски щати е паднал с 10 или повече процентни пункта. Някои от най-големите загуби са регистрирани измежду най-близките съдружници на Вашингтон в Западна Европа, Австралия и Латинска Америка.

Одобрението за водачеството на Съединени американски щати е повишено с 10 или повече процентни пункта единствено в четири страни: Беларус, Израел, Македония и Либерия. То е повишено по-умерено в Русия, някогашните руски републики в Централна Азия и елементи от Западна Африка.

Първата година ръководство на Тръмп е породила изключително интензивна неприязън. В проучването на Галъп се показва, че международното отрицание на водачеството на Съединени американски щати е достигнало нов връх от 43 %, повече от неодобрението към Русия (36 процента), Китай (30 процента) или Германия (25 процента), отбелязва " Гардиън ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР