Световноизвестният писател Мартин Валзер почина в петък на 96-годишна възраст,

...
Световноизвестният писател Мартин Валзер почина в петък на 96-годишна възраст,
Коментари Харесай

Почина един от най-значимите съвременни германски писатели

Световноизвестният публицист Мартин Валзер умря в петък на 96-годишна възраст, заяви издателството му „ Роволт Ферлаг “, представено от ДПА.

Валзер е считан за един от най-значимите модерни писатели в Германия. Той е основна следвоенна литературна фигура наред с Гюнтер Грас и Хайнрих Бол.

Валзер е роден на 24 март 1927 година като наследник на гостилничар във Васербург на Боденското езеро, в южната част на Германия.

Една от най-известните му произведения е получилият самопризнание през 1978 година разказ „ Бягащият кон “, който е приспособен във филм.

Валзер получава голям брой награди за творчеството си, в това число наградата „ Георг Бюхнер “ през 1981 година и Наградата за мир на немските книгоразпространители през 1998 година

В съболезнователно писмо до вдовицата Кате Валзер, немският президент Франк-Валтер Щайнмайер написа, че Германия е изгубила „ популярен човек и публицист от международна класа “.

„ Ако би трябвало да се уточни образец за исторически осъзнато и ангажирано писане в следвоенната немска литература, за кой различен бихме се сетили първо, с изключение на Мартин Валзер? “, споделя Щайнмайер.

Писателят е запомнен освен с писателския си гений в Германия. Той показва намерено своите възгледи и заема значимо място в политическия пейзаж на страната, която се бори със своята еднаквост след Втората международна война.

Валзер постоянно заемаше противоречиви позиции в настоящите диспути. През 1998 година да вземем за пример той подлага на критика „ инструментализирането на Аушвиц “ в речта си на церемонията по връчването на Наградата за мир на немските книгоразпространители. Той изрече догатката, че в немските медии прекалено много се приказва за немския позор след Холокоста. Коментарите му бяха посрещнати с гневна рецензия и отвращение.

На български са преведени романите на Мартин Валзер „ Бягащият кон “, „ Бликащият извор “, „ Душевни терзания “, „ Бракове във Филипсбург “, „ Битка в стаята “, „ Къщата с лебеда “, напомня Българска телеграфна агенция.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР