Световноизвестният български творец изненадва с нови акварели и скулптури в

...
Световноизвестният български творец изненадва с нови акварели и скулптури в
Коментари Харесай

Вежди Рашидов пред Tribune: Изкуството е една уникална, прекрасна, безкрайна игра, която е най-доброто бягство от действителността


Световноизвестният български създател изненадва с нови акварели и статуи в галерия, която ще показа на 25 май

Вежди Рашидов подреди галерия с най-новите си акварели и статуи. Откриването е на 25 май – четвъртък, в 18 часа в Арт изложба Вежди на ул. „ Симеоновско шосе “ 97 к в София.  Във вип артпространството са експонирани 20 акварела и 4 статуи на именития създател.

Изложбата се назовава „ Играта “. Защо играта? Ето по какъв начин Вежди Рашидов отговори на този въпрос:

„ Изкуството е една неповторима игра, която е най-хубавото бягство във времето от действителната реалност. Когато един човек е огромен актьор, той се отдава на свободата да си поиграе с платното, с материала, с метала, както се споделя – „ каквото ръцете родят “, това идва като информация от горната страна. Затова постоянно споделям, че изкуството се диктува по различен метод. Не е като да застанеш пред една машина и който и да е майсторът, да създава едни и същи болтчета. Не е програмирано по този начин изкуството. Прекрасна е тази игра “. Това споделя особено за Tribune Вежди Рашидов дни преди откриването на своята най-нова галерия, с която ще зарадва другари и фенове.

„ Играта – това в действителност е методът на битие на един същински художник. Ако изкуството не е игра, то какво е тогава? Желание да се харесаш на усети отвън твоя или конфекция, която може да те води по пътя за оцеляване? Дано да съм избягал и от двете. Желаех да бъда единствено добър художник, тъй като никой не знаеше пътя към това “, признава огромният български ваятел.

На въпрос какво поддържа огъня на тази игра жив през всички тези години, Рашидов дава отговор по този начин:

„ То става част от индивида. Особено, както е при мен, това е целият ми умишлен живот още от Художествената гимназия като възпитаник, след това като студент и по този начин до през днешния ден. Изкуството е част от мен. Това е методът ми на живот. То се е сраснало с мисленето ми “.

В идната галерия публиката ще има опцията да види и другото „ Аз “ на твореца  през неговите акварели.

„ Акварелите станаха част от моя живот в годините, когато ми бе неразрешено да върша обичаните си статуи и покриваха страстите от тежка невъзможност. Щастлив съм, че всичко това е част от мен “, споделя Вежди Рашидов.

„ Аз имам една философия и тя е вярната, че това, което прави изкуството посредством изображението е емоционалност, ориентирана към всеки човек. Оттук нататък дали става въпрос за бронз, акварел или пластмаса, това е персонален избор. Това са единствено средствата, посредством които човек желае да каже освен това “, отбелязва той.

„ Винаги съм обичал да върша акварели. Най-хубавите мемоари в моя живот в това отношение са от Художествената гимназия и са свързани с един учител, Васил Вълев – един от майсторите на акварела “, разкрива надареният български създател.

„ Акварелът е най-трудната техника, тъй като се рисува с вода. Както артистите постоянно споделяме „ Стихия в цвят “. Да контролираш водата е едно от най-трудните неща, които изискват огромно майсторство “, безапелационен е Рашидов.

Той признава, че скулптурата е извънредно тежка специалност, а акварелът, макар своята трудност, ражда най-свежите цветове и носи жизненост. Именно това е една от аргументите, която го е предиздвикала да посегне към него.

„ Основното обаче, съществено да се захвана, е заболяването ми, която не позволяваше да вдишвам бронзов прахуляк, окиси и всички други химикали, които се употребяват при скулптурата. В рамките на три години трябваше нещо да върша, с цел да укротявам душата си, която постоянно е в някакво неспокойствие. И от всички изразни средства избрах акварела. Вижте, творчеството е една безкрайна игра, извънредно необятно разбиране. Много пъти съм се чудел кое е по-добро при Пикасо – живописта, рисунките или скулптурата, която той прави. Важното е играта да е добра и творбите – стойностни “, прям е Вежди Рашидов.

Той разкрива, че част от творбите му в изложбата, която следва да показа на 25 май, са въодушевени от цветовете на японската вишна, която отглежда в двора си.

„ От няколко години това е една от обичаните ми тематики. Оттам потегли една серия „ Цветето “. Получава се забавен цикъл, не неприятен. Не неприятен за мене. Най-важното е аз да съм удовлетворен от това, което върша. Хората ще го видят “, споделя още Рашидов.

Ето и какво си пожела световноизвестният български създател:

„ Само здраве си поисквам! И, несъмнено, да дойдат моите другари, ценители, колекционери, да заповядат на 25 май, с цел да може да се порадват и те на най-новите ми творби “.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР