Световноизвестният български художник Мартин Джачков поставя двадесет картини на изложба

...
Световноизвестният български художник Мартин Джачков поставя двадесет картини на изложба
Коментари Харесай

„Oмагьосаната душа“ на Джачков гостува за втори път в Пловди...

Световноизвестният български художник Мартин Джачков слага двадесет картини на галерия в сърцето на Пловдив. Името на експозицията е „ Омагьосана душа “. Откриването е на 19 септември, понеделник, в 18.00 часа на алеята до шадраван „ Деметра “ в Цар Симеоновата градина.

Артистът от 10 години твори в Париж в един от най-трудните жанрове на изящното изкуство – портретурата. Той е приет занаятчия на поетичния колаж. Чрез поетичните имена на картините си и символиката в тяхната материя, актьорът рисува магията на човешката душа. 



Мартин Джачков е роден в Ловеч, където приключва езиковата гимназия. след което го одобряват в клас за пластични изкуства в град Монпелие. В цяла Франция има единствено 4 сходни класа, за всеки от които годишно аплайват по 25 000 души. Той е един от 20-имата, които одобряват. Първото занятие на българския актьор е стилният дизайн. В Монпелие основава своя марка - " Джачков ", просъществувала интензивно 4 години, през които построява своя клиентела с редица известни имена. Мартин работи единствено с кожа и основава дрехи уникат. Марката " Джачков " доближава до дефилета в Лондон и Париж, а измежду клиентите му е Летисия Холидей - някогашната брачна половинка на починалата френска легенда в рокендрола Джони Холидей. 

Първото нещо, което е нарисувал в живота си е портрет на Пеги Гугенхайм, който е излаган в Лондон. Изработва го със характерна техника и реализира триумфа доста преди да стартира да учи в парижката Академия за изящни изкуства. Докато следва, продава дизайнерските си облекла на звезди, основава свое издателство, а портретите му към този момент са част от сбирките на най-големите колекционери на изтънчено изкуство в Европа и Америка.

Творба на художника стои до оригинал на Салвадор Дали, а посланикът на Съединени американски щати в Париж купува една от първите му картини. Жанрът " лиричен колаж " измисля самичък. От 2016 година досега Джачков е направил над 180 колажа в най-трудния род на изящното изкуство - този на портрета. Понякога някои колажи изискват повече от 200 часа, с цел да бъдат основани и приключени, а всеки съдържа сред 500 и 4000 късчета хартиени облици. 



 „ Пловдив е моят Париж в България. Не мога да опиша вълнението си, че имам шанса да показва моята работа точно на пловдивската аудитория. За мен е чест моите картини да бъдат забелязани в града на магичния Златю Бояджиев. Имам картина, която се споделя „ Ближа въздуха “, точно въздухът в Пловдив ми е най-вкусен в България, изпълнен с един сладостен и трогателен заряд на българщина. Щом дойде в Пловдив се усещам особено и съм въодушевен. Благодаря на община Пловдив за поканата! “, споделя Мартин във връзка изложбата и добавя: „ Искам моите картини да дишат, а публиката да остане без мирис. Пред бялото платно съм на война, като че ли жив човек стои под водата на река и би трябвало да го видя. Но водата ту свети, ту залива го на по-дълбоко и след това отново го виждам ясно. Когато не мога да го видя физически, виждам най-добре душата му с моята душа. И тогава имам възприятието, че хартията вали по платното като вода. Капка по капка и облик по облик. В процеса на работа се стремя да стигна до миг на подобен кипеж, в който мога да изгубя визия за всички техничности и да подчиня очите си на това, което виждам с душата ми. “

Експозицията „ Омагьосана душа “ може да бъде забелязана до 2 октомври.

Още забавни събития ще намерите в   - най-хубавия гид за Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР