Световноизвестната американска банда Kultur Shock“ ще зарадва феновете в България

...
Световноизвестната американска банда Kultur Shock“ ще зарадва феновете в България
Коментари Харесай

Вал Кьосовски с „Kultur Shock“ отново в София: България винаги ще бъде в сърцето ми

Световноизвестната американска тайфа „ Kultur Shock “ ще зарадва почитателите в България с дълго чакан концерт – на 5 април в София.

Със своя несравним жанр, комбинация от разнообразни стилове като пънк, рок и балкански фолклор, с над 1000 концерта по целия свят и 11 издадени албума, групата е предстояща с неспокойствие у нас и по друга причина – в състава ѝ е и българинът Валери Кьосовски, чийто брат е барабаниста на група „ Контрол “ Огнян Кьосовски.

Китаристът в групата Вал Кьосовски живее в Съединени американски щати от 32 години и се причислява към нея през 2000-та година, 4 години след основаването ѝ.

В онлайн диалог с организация БГНЕС Вал описа за идното посещение, за историята зад „ бягството “ си от страната и какво прави „ Kultur Shock “ толкоз обичана десетилетия наред.

През годините групата претърпява трансформации във връзка с състава и броя на членовете си, само че сега се състои от 6 изпълнителя: Джино Сърджан Йевджевич (Босна и Херцеговина) – вокали, тромпет, тарамбука; Крис Стромкуист (САЩ) – барабани; Гай Дейвис (Джакарта, Индонезия) – бас; Елени Говетас – нов член на групата; Ейми Денайо – втората жена в състава; и Вал Кьосовски – китара, вокали. Джино Йевджевич е един от основателите на бандата.
Вал Кьосовски
„ Групата се сътвори през 1996 година от пасмина балкански емигранти, като единственият останал от първичните ѝ основатели е Джино. Групата се сътвори като носталгична групировка, която да забавлява екс-балканските тъмни субекти с музика от Балканите “, описа Вал от отдалечен Сиатъл.

За обществената устременост и неповторимия почерк на групата са показателни и имената на албумите им – колоритни, като самата нея. Открояват се такива като „ Култура-Диктатура “ (2004 г.), „ Дойдохме, с цел да ви отмъкнем занаята “ (2006 г.), „ Министерство на културата “ (2011 г.), „ Разказите на дядо Гуру “ (2012 г.).

Той напуща страната ни след първите „ свободни “ избори в България, когато, по думите му, схваща, че „ нищо в страната ни няма да се промени “.

„ Ок, живели сме по 25-26 години по този метод, само че в тези условия няма да можем да прогресираме и да работим повече и не желаеме да живеем повече по този начин “, спомня си той за тогавашното решение. Използвахме опцията, че бяхме с група „ Орион “ и Милена на турне в Западна Германия и просто взехме решение с още един от членовете на групата да не се върнем и да търсим нов живот другаде. “

В края на 90-те години Вал има своя група в Съединени американски щати с няколко други американци. След това „ идиотите “ от „ Kultur Shock “, както той самият ги назовава, го виждат и го канят да се причисли към тях. През годините дружно с него в групата от време на време взема присъединяване и неговият брат Оги Кьосовски от група „ Контрол “, спасявайки даже едно от турнетата като замества барабаниста, който е възпрепятстван. Помага и в саунда и звукозаписната работа, негов е микса на парчето „ Life at home “. В момента двамата братя още веднъж работят дружно – по новия албум на групата, който би трябвало да излезе през есента.

„ Напоследък концептуални албуми не са известни – хората слушат единствено обособени песни, които смъкват посредством стрийминг “, сподели той. „ И през последните години с групата обсъждаме дали би трябвало да се държим като остарели носорози и да записваме концептуални албуми или просто да издаваме песни, които харесваме. Така и започнахме този нов албум “.

Какво ще чуем в него, музикантът изясни в своя невъздържан жанр: „ Турлюгювеч. Както всички наши албуми ще бъде забавна амалгама от всичко това, което ни е в главите през последните година-две “.

„ По време на пандемията всичко беше затворено и след рухването на рестрикциите връзките с публиката се възродиха и песнописането избухна като че ли си отворил бутилка с шампанско и всичко избухва внезапно “, сподели още той. „ В момента имаме написани и аранжирани 8 песни, които ще влязат в албума “.

Верността на почитателите им българския музикант отдава на голямата сила, с която групата ги заразява.

„ Това, което хората ни споделят е: „ не сме виждали и чувствали такава сила “, показа той. „ Винаги желаеме с публиката да сме част от едно цяло. Ако виждаме, че хората на всяка ария пеят или танцуват с нас, значи вървим в вярната посока. Ние в никакъв случай не сме били група на евтините трикове – ето, това ни е темпото, това прави хората щастливи… До момента, в който всички песни стартират да звучат безусловно като една ария. Това в никакъв случай не е била нашата цел. И се надявам, че искреността на това, което вършим и искреността, с която го вършим, доближава до хората. И евентуално част от противоположната връзка с публиката идва от там “.

За предстоящото турне Вал показа, че България ще бъде третата от 20-те страни, които групата ще посети. То ще стартира от Западните Балкани и ще приключи в Централна Европа. Името на турнето е „ No Nostalgia Tour “.

Първото турне в България е през далечната 2006 година и е разпродадено съвсем незабавно. От него произлиза и вторият им лайф албум – „ Live in Europe ”.

„ На групата доста ѝ харесва да работи в София и се надявам, че ще удовлетворим упованията на хората. Защото ние знаем по какъв начин се усещаме там “, съобщи възторжено Вал Кьосовски.

„ Какво ти липсва най-вече от България? “, задава въпрос БГНЕС. „ Дроб сарма “, дава отговор вокалистът.

Турнетата им са извънредно рискови, цялостни с прекарвания и забавни моменти. Един от тях е при гостуването в сибирско село със звучното име Шушенское – село с къщи като на Баба Яга, в което Ленин е бил заточен преди Октомврийската гражданска война. „ Kultur Shock “ са поканени там на фестивал и се оказват в средата на нищото, само че на стадион с над 40 000 души. Шокът за музикантите настава, когато цялата аудитория по разпореждане на уредниците поздравява американската група с мощен зов: „ Ура “.

Въпреки че от години Вал Кьосовски не е в страната ни и идванията му тук са единствено за ден-два, той не престава да се интересува от политическия живот тук и даже следи постоянно обществените мрежи за протичащото се у нас.

„ България е място, което постоянно ще бъде в сърцето и мозъка ми. Кръвта вода не става. Въпреки че в Америка са моето семейство и бизнес. И макар, че българската политика напряко ме унищожава “, разкри той.

Според него сега България има същите проблеми, които е имала и през 90-та. „ Това, че в никакъв случай не постави завършек на комунизма, че в никакъв случай нямаше цялостна лустрация, че непрекъснато се пробва да откри нов избавител, който да я избави и оправи “, са неговите думи. „ Целият месиански комплекс на българската политическа класа и на българина особено, е изумителен “.

Единственият излаз от това Вал вижда в присъединението на страната напълно към Европа, „ освен юридически, освен на думи, а да стартира да работи като част от този свят. “

„ В една от песните ни Джино споделя: „ Всеки от нас страда, само че никой не е свободен “. И аз мисля, че е безусловно прав “, съобщи музикантът. „ Това е най-важното обръщение на групата – непрекъснато да се стремим да подобряваме освен своето лично състояние, живота си – обществено или стопански, само че да подадем ръка на тези, които се нуждаят, тъй като в случай че има хора, които страдат прекомерно, тогава всички връзки в едно общество последователно, само че несъмнено се унищожават. И това не е добър живот “.

Разговорът ни Вал Кьосовски приключва с апел.

„ Аз желая да кажа на хората в България да си опичат акъла и да гласоподават на 2-ри, да мислят доста деликатно за кого гласоподават, тъй като бъдещето е освен тяхно, само че и на децата им и на внуците им “, разпалено съобщи той. „ По мое мнение тези избори ще го предопределят. Ако се позволен фашизираните национализирани партии в ръководството, в случай че не се прекрати корупцията и в случай че България не тръгне по общоевропейски път, нямам визия накъде ще отидат нещата. Балканският нихилизъм не е единствено част от българската добродетелност и природа. Не може да вярваш в свръхестествени сили, които ще те избавят. Единственият, който може да избави българина от нещастията, които го сполетяват, е самият той “, убеден е българският създател – бежанец. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР