Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън твърдо поддържа мнението,

...
Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън твърдо поддържа мнението,
Коментари Харесай

Хамилтън обвини Фетел в създаване на опасен прецедент

Световният първенец във Формула 1 Люис Хамилтън твърдо поддържа мнението, че неговият огромен противник през последните няколко години – Себастиан Фетел е нарушил разпоредбите в Гран При на Азербайджан и с дейностите си е основал рисков казус. Асът на Мерцедес има искания за метода, по който немският му съперник възобнови надпреварата след прибирането на първата кола за сигурност.

Общо два пъти колата за сигурност се появи на уличното трасе в Баку, като първият беше още в края на откриващата обиколка поради серията произшествия по трасето и разпръснатите парчета. По това време Фетел водеше пред Хамилтън, а колата за сигурност се прибра в питлейна в 5-ата обиколка, което беше сигналът за идния рестарт. Той пък зависеше напълно от водача на Ферари.

Джентълменът Хамилтън: Нереално е, че победих в Баку

Дългата старт-финална права в Баку има капацитет за трагичен рестарт, защото водещата кола би трябвало да се стреми да не изпреварва колата за сигурност преди прибирането ѝ. В случая Фетел много забави рестарта, което е разрешено по принцип, а в същото време подгряваше гумите си като ускоряваше и натискаше спирачките, преди в последна сметка да настъпи газта.

Член 39.13 от спортните регулации гласи, че „ с цел да се избегне вероятността от произшествия преди завръщането на колата за сигурност в бокса, от мига, в който фаровете на колата угаснат, водачите би трябвало да продължат с движение, което не включва неравномерно ускоряване или прекъсване, нито пък маневри, които заплашват другите водачи или пречат на рестарта”. Макар самият текст да разрешава тълкования от страна на стюардите, таман по тази точка Хамилтън е уверен, че Фетел е нарушил разпоредбите.

„ Правилата сочат, че когато колата за сигурност се прибере, не е разрешено да има потегляне и прекъсване, потегляне и спиране”, разяснява британецът. „ Не ти е разрешено да настъпиш газта, а след това да натиснеш спирачка, с цел да излъжеш индивида зад тила си. Нормално, в случай че това предписание го няма, ще сториш таман това, тъй като в последна сметка ще ги изненадаш. Това обаче не е позволено.”

„ Имаш правото да се движиш на зигзаг, само че не и да тръгваш и да спираш. Това е срещу разпоредбите. Ако се вгледате във всички образци – изключително четирите рестарта, които организираха предишния сезон – въобще не постъпих по този начин и се съобразих с разпоредбите.”

„ Още в Австралия Себастиан форсира, а след това спря, заради което едвам не се забих в него. В Баку го направиш към 4 пъти. Трябва да обсъдя този въпрос с Чарли Уайтинг (състезателният шеф на Международната федерация по автомобилизъм – б.р.), тъй като не разбирам изцяло. Доколкото знам, Чарли е повдигнал въпроса пред стюардите, а те не са сторили нищо. Отговорът им е бил, че всички други коли са го правели, само че в последна сметка ние бяхме водачите, а процесът се предава на тези след нас. Като резултат на домино е. Каквото прави първата кола, всички по-нататък го повтарят”, съобщи Хамилтън.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР