Световният шампион по самбо и ММА боец Благой Иванов-Багата ще

...
Световният шампион по самбо и ММА боец Благой Иванов-Багата ще
Коментари Харесай

Багата ще се възстановява в САЩ

Световният първенец по самбо и ММА войник Благой Иванов-Багата ще се възвръща в Съединени американски щати от тежката контузия. Това ще стане известно време откакто напусне „ Пирогов ”, твърди " Монитор ".

Първоначално лекарите считали, че ще могат да го изпишат на 23 май, само че положението му се оказало несигурно и това бе отсрочено. Лечението на 25-годишния състезател в централна реанимация продължава, оповестиха от “Пирогов” през вчерашния ден.

Медиците изясняват, че след продължителната апаратна вентилация пациентите отвикват да дишат сами, което изцяло важи и за Багата, и битката е те да стартират да поемат въздух без непозната помощ.
„ Благой е все по-добре, само че е в „ Пирогов”, тъй като още би трябвало да го следят.

Датата на изписването му не е конкретизирана. Пълни нелепости са информациите, че има проблем със положението му”, сподели пред „ Монитор” един от най-близките му другари Краси Младенов.

Той непрестанно посещава незабавната болница, с цел да се осведоми за положението на Багата.
На 19 май Иванов посрещна в коридора на реанимацията публицисти, с цел да покаже, че към този момент е на крайници и може да приказва. След 86 дни на легло в незабавната болница той е измършавял от 105 на 78 кг, придвижва се с непозната помощ и произнася думите по-бавно и малко неразбрано, само че съгласно лекарите възобновяване му върви доста добре. Те обясниха, че завалянето на говора ще остане още към месец, само че ще изчезне изцяло, както и че може би ще има частична амнезия поради употребяваните лекарства, което също ще отшуми.

Засега Иванов не разяснява случая, при който бе намушкан с нож в сърцето в столично заведение, само че се чака спомените му от съдбовната вечер да се изяснят. Когато положението му се стабилизира, той
ще бъде разпитан.

Едно от първите неща, които Багата сподели пред камерите и фотоапаратите, е, че ще се завърне в спорта и че в най-скоро време стартира да тренира. Кога тъкмо ще стане това обаче, зависи от рехабилитаторите, които ще се грижат за възобновяване му. Прогнозите са, че то ще продължи сред 6 и 12 месеца чисто физически, а връщането му към спорта няма да е елементарно и ще изисква освен време и старания.
Лекарите са удивени от изключителната устойчивост на Багата на болежка, а паметливи напомнят, че той е печелил съревнование с две счупени ръце.

Иванов е в схващане от средата на април, само че дълго време не можеше да приказва поради изкуственото му обдишване. При нападението ножът е разрязал белия му дроб и е стигнал до перикарда на сърцето, което съществено заплаши живота му. „ На няколко пъти безусловно го връщахме от гибелта, защото всичките му органи отказваха да работят поради тежки контузии от пробожданията. Откакто се разсъни, неговата цел е да се бори за живота си, само че и да се върне в спорта”, описват лекарите.

Багата мина през поредност от хемодиализи (апаратно филтриране на кръвта), тъй като единият от бъбреците му отхвърли да работи. Лекарите го държаха в медикаментозна кома, която се ползва на всички пациенти, които не могат да дишат сами.

Приятелите на спортиста всеки ден се осведомиха за положението му от дежурните реаниматори в „ Пирогов”, а при него беше допускана само майка му.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР