Световният шампион по плуване в ледени води Цанко Цанков ще

...
Световният шампион по плуване в ледени води Цанко Цанков ще
Коментари Харесай

Световният шампион Цанко Цанков: Леденото плуване е много суров спорт

Световният първенец по плуване в ледени води Цанко Цанков ще взе участие в плувен маратон от веригата Ocean Seven в Нова Зеландия, правейки опит за преплуване на протока Кук в интервала 1-10 април.

Цанков, който завоюва три медала, от които два златни, на Световното състезание по ледено плуване в Талин (Естония), съобщи, че е доста благополучен от постигнатото. " Изключително съм благополучен от завоюваните две международни трофеи. Участвах в най-дългите дисциплини, а изискванията в действителност бяха доста сурови. Басейнът беше построен в пристанището на Талин. Конкуренцията в този спорт се ускорява извънредно доста ", разяснява българският плувец.

" Участието ми в Талин бе планувано като част от подготовката за идния маратон, където ще направя опит за преплуване на протока Кук. Там в този момент е есен и температурата на водата стартира да пада. Това ще бъде огромно предизвикателство за мен. Подготвях се на Белмекен, където има специфичен басейн със студена вода и всеки ден увеличавах времето във водата. Опитвам се да приложа методиката на Иван Абаджиев ", продължи Цанко Цанков във връзка идното си присъединяване.

Неговият треньор и управител Николай Илиев изясни, че три дни преди екипът да замине за Талин не е било ясно дали Цанков ще може да взе участие заради нуждата от изпращането на спомагателни документи. " Уважението към достижението на Цанков беше голямо ", описа Илиев, който разкри, че предстоят срещи с представители на българските общности в Австралия и Нова Зеландия.

Цанко Цанков добави, че за присъединяване му в Нова Зеландия към този момент е подписан контракт с най-хубавия лодководач. " Неговата роля е доста значима. За положително достижение към 50% от работата е точно на този екип ", изясни плувецът, чиято подготовка и плуване ще бъдат снимани и включени в специфичен филм, дело на фондация " Спорт в България ".

Представителят на фондацията Роси МакКий разяснява, че задачата е да се подтиква интереса и желанието на децата да се занимават със спорт. " Цанко Цанков ни впечатли със своя мощен темперамент и личностни качества. Той съумява да се бори с компликациите и това заслужава да бъде подкрепено. Беше извънредно вълнуващо да видя плуването му в Талин ", сподели още Роси МакКий.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР