Световният съвет на църквите излезе с позиция за Света София

...
Световният съвет на църквите излезе с позиция за Света София
Коментари Харесай

Световният съвет на църквите иска Ердоган да не прави от „Св.София“ джамия


Световният съвет на църквите излезе с позиция за „ Света София ” в Истанбул. Организацията, в която членуват 350 църкви, изиска от турския президент Реджеп Ердоган да преразгледа решението за превръщането на музея в джамия , съобщи Нова телевизия.

Базираният в Женева съвет показва в писмо до турския водач, че съставлява 500 милиона христиани по целия свят. В интерес на общото схващане, разговор, съдействие и с цел да се избегнат разделения, висшите духовници приканват Ердоган да премисли и промени своето решение.

Паралелно с това главата на Римокатолическата черква папа Франциск е извънредно " наскърбен " от превръщането на катедралата " Света София " в джамия. Такова обръщение насочи през днешния ден той на постоянната католическа меса в Рим, предават БГНЕС и Българска национална телевизия, базирайки се на РИА “Новости ”.

„ Мисля за Истанбул , мисля за " Света София " и съм доста наскърбен “, сподели той по време на обичайна неделна проповед на площад „ Свети Петър “ във Ватикана.

Турският държавен съвет - най-висшият административен съд в страната, в петък анулира решението от 1934 година за превръщането на " Света София " в музей.

Веднага по-късно турският президент Ердоган разгласи, че е подписал декрет за превръщането на катедралата в джамия. Първата мюсюлманска молитва там е планувана за 24 юли.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР