Световният пазар се сви с 1,7% през второто тримесечиеТърсенето на

...
Световният пазар се сви с 1,7% през второто тримесечиеТърсенето на
Коментари Харесай

Защо намаляват продажбите на смартфони

Световният пазар се сви с 1,7% през второто тримесечие

Търсенето на смарт телефони от висок клас спада, заради въвеждане на флагмански функционалности в евтините модели (снимка: CCO Public Domain)

Глобалните продажби на смарт телефони за крайни консуматори паднаха с 1,7% през второто тримесечие на 2019 година и възлизат на 368 милиона броя, съгласно нов отчет на изследователската компания Gartner.

Китай остава най-големият районен пазар на смарт телефони, като продажбите там са нарастнали с 0,5% на годишна база и доближават 101 милиона броя. Положителна динамичност е записана и в Бразилия, където продажбите на смарт телефони са се нараснали с 1,3%.

В други страни обаче има спад спрямо 2018 година Така да вземем за пример, в Индия, която преди този момент показваше едни от най-хубавите резултати, продажбите на смарт телефони в интервала април-юни са намалели с 2,3%, до 35,7 милиона броя.

Анализаторите приписват спада в Индия на забавянето в прехода на потребителите от елементарни телефони с бутони към смарт телефони .

Прогнозата на Gartner допуска, че търсенето на смарт телефони през втората половина на 2019 година ще остане едва. Не се чака размерът на пазара да надвиши 1,5 милиарда устройства.

Коментирайки данните, старши шефът по научните проучвания на Gartner Аншул Гупта отбелязва, че търсенето на модели от висок клас се забавя повече, в сравнение с смарт телефони от междинен клас и входно равнище.
още по тематиката
Тенденцията на спад в търсенето е обусловена от това, че в опит да подтикват продажбите, производителите започнаха да вкарват флагмански функционалности в по-евтини устройства – като камери с голям брой обективи, безрамкови екрани и акумулатори с огромен потенциал.

Сред петте най-големи международни производители на смарт телефони най-силна динамичност  показват водачите на пазара Samsung и Huawei. Продажбите на техните смарт телефони са нарастнали надлежно с 16,5% и 3,8% – до 75,1 и 58,06 милиона броя.

В резултат на това пазарните дялове на двете компании нарастват надлежно от 19,3% на 20,4% и от 13,3% на 15,3% надлежно. Заедно, Samsung и Huawei доставят повече от една трета от всички смарт телефони в света.

Продажбите на iPhone не престават да се забавят, въпреки и не толкоз бързо, колкото бяха при започване на годината. Apple е продала към 38 милиона от своите смарт телефони, което е с 13,8% по-малко от резултата преди година – 44,7 милиона броят. Делът на компанията понижава от 11,9% на 10,5%.

Основният фактор, заради който потребителите на Apple не бързат да актуализират своя iPhone, e неналичието на значими преимущества по отношение на предходните модели, отбелязва Gartner.

Четвърто и пето място в класацията заемат Xiaomi и Oppo с тримесечни продажби в размер на 33,2 и 28,11 милиона броя. Резултатите на Xiaomi леко се усилват, спрямо 2018 година, което повишава каузи на компанията от 8,8% на 9%. Oppo отбелязва най-малък спад, само че делът й остана на равнището от предходната година – 7,6%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР