Световният годишен доклад за бедствията на Международната федерация на Червения

...
Световният годишен доклад за бедствията на Международната федерация на Червения
Коментари Харесай

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец публикува Световния годишен доклад за бедствията – 2022 г.

Световният годишен отчет за бедствията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) под заглавие: “Доверие, тъждество и местни дейности: Поуки от пандемията от COVID-19 за попречване на последваща световна рецесия ”, съдържа данни за шокиращия брой смъртни случаи от ковид – над 6.5 млн. в международен мащаб. Докладът цитира данни на Международния валутен фонд (МФ), съгласно които до края на 2024 година пандемията ще коства на международната стопанска система 13,8 трилиона $. Социално-икономическите последствия също са големи, а косвените въздействия засегнаха живота на съвсем всяка общественост. Нито едно злополучие през последните десетилетия не е имало толкоз големи последствия.

Документът преглежда в дълбочина триумфите и провокациите през последните три години, насочва и рекомендации за недопускането на бъдещи нещастия от подобен мащаб, като предлага шест съществени дейности за по-ефективна подготовка за бъдещи изключителни обстановки в региона на публичното здраве. Това са: усилване на предварителната защита и готовността на локално ниво; потребление на локалния потенциал, посредством интегрирани здравни системи; създаване на световни механизми за взаимност, благодарение на които да се подсигурява на всички общности достъп до ваксини, лекарства, лекуване и др.; отбрана на общностите от социално-икономическите въздействия на изключителни ситуации; събиране, обобщаване и разбор на данни на локално равнище и потреблението им при обмисляне на бъдещи действия; усилване на правната подготвеност за настъпването на изключителни обстановки в системата на публичното здраве.

По този мотив ръководителят на БЧК акад. Христо Григоров съобщи: “Пандемията извади на напред във времето тематиката за доверието. Беше значимо хората да се доверят на здравните управляващи и на нас, да се съобразят с наложените ограничаващи ограничения в името на спасяването на човешкия живот ”. Той акцентира, че същинската подготвеност значи да можеш да реагираш съответно при едновременното настъпване на голям брой рискове. “Съдбата ни е отредила да живеем в свят, в който бедствията и рецесиите са все по-чести, а техният интензитет е мощно повишен. Ето за какво, ние би трябвало да сме готови да посрещнем дори протичащи се по едно и също време разнообразни спешни обстановки. Това би трябвало да бъде непрестанен развой ”.

За съвсем две години и половина, посредством дейностите си, свързани с битката с пандемията от COVID-19 и нейното ограничение, Българският Червен кръст подкрепя повече от 239 000 души с хранителни артикули, на близо 6 200 души в изолираност бяха закупени храни и медикаменти, а съвсем 26 000 получиха психическа и прочувствена поддръжка от психолози на БЧК. Осигурени бяха здравна инсталация, хигиенични материали, дезинфектанти, както и близо 3 250 000 персонални защитни средства. За да помогне на обществото да се защищити, БЧК съумя да доближи с достоверна информация до над 837 000 български жители. Повече от 10 000 доброволци на организацията работеха неуморно в помощ на най-уязвимите групи от популацията.

С цялостния текст на Световния отчет за бедствията – 2022 година, можете да се запознаете тук:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР