Световният ден за психично здраве тази година в глобален план

...
Световният ден за психично здраве тази година в глобален план
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден за психично здраве с мотото „Психично здраве за всички

Световният ден за психологично здраве тази година в световен проект ще премине под мотото „ Психично здраве за всички “. По статистика на Световната здравна организация (СЗО) близо един милиард души по света имат психологично разстройство и всеки може да бъде обиден. Депресията е една от водещите аргументи за болести и увреждания измежду подрастващите и възрастните. Един от пет човек развива на друг стадий от своя живот психологично заболяване.
Хората с тежки психологични разстройства, като шизофрения, умират 10-20 години по-рано от общото население, цитира още от данните на Свеовната здравна организация БГНЕС. Шизофренията е измежду водещите аргументи за загубен живот заради неработоспособност, съгласно СЗО.

Самоубийствата лишават живота на близо 800 000 души всяка година. Това прави един човек на всеки 40 секунди и е втората водеща причина за гибел при младежите на възраст 15-29 години.

„ Голямата нужда да се приказва намерено за проблемите на психологичното здраве и присъединяване в осведомителни акции се основават на разбирането ни, че въпреки тематиката да става все по-популярна в България и по света през последните години, тази област към момента не е получила съизмерима инвестиция. ",споделя доцент Михаил Околийски, специалист от офиса на СЗО в България.

В началото на месец октомври тази година е оповестена Национална тактика за психологично здраве (2020 – 2030 г.). Статистиката за обстановката в България сочи, че пациентите с шизофренни болести, и под наблюдаване, са 25 849. От тази група сред 10% и 15% (2 500 – 3 000 лица) се нуждаят от поддръжка в общността. От тях 1 000 са настанени в институции за дълготрайни грижи, а към 230 обитават дълготрайно в държавните психиатрични лечебни заведения.

Стратегията планува през 2021 година да бъде направена оценка на потребностите на популацията от психичноздравни услуги и те да бъдат предоставени на териториално равнище. Ще бъде въведена единна методика за оценка на качеството – както на стационарното и амбулаторно лекуване, по този начин и на психичноздравните услуги в общността (дневни центрове, предпазени жилища и др.).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР