Световният ден за борба с проказата се отбелязва от 1954

...
Световният ден за борба с проказата се отбелязва от 1954
Коментари Харесай

Световен ден на болните от проказа

Световният ден за битка с проказата се отбелязва от 1954 година презчетвъртата неделя на януарипо самодейност на френския публицист и държавник Раул Фолро /1903-1977/, създател на фондация за битка с проказата. Оказва се помощ на болните от проказа, които са над 3 млн. души, най-вече вдържави с тропически климатв Азия, Африка и Южна Америка. Проказа (използва се и латинското й название Лепра) е заразна кожна и нервна болест, явно известна на индивида от праисторическо време.

Причинителят на болестта -бактерията Mycobacterium leprae, е изолиран едвам през 1873 година вНорвегия. Проказата се демонстрира в два разновидността: лепроматичен и туберкулоиден. Лепроматичната изява е мощно заразна, само че по-лесно лечима, до момента в който туберкулоидната е по-малко заразна, само че води до по-големи затруднения в организма на болния.
Първоначално е считано, че заболяването е почнала да се популяризира по време на походите на Александър Велики. Последните проучвания обаче опровергават тази теза и към този момент се смята, че заболяването е зародила визточна Африкаи се е популяризирала по време на географските открития, колониализма и търговията с плебеи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР