Световният ден за борба с инсулта ще бъде отбелязан на

...
Световният ден за борба с инсулта ще бъде отбелязан на
Коментари Харесай

Община Добрич се включва в Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“

Световният ден за битка с инсулта ще бъде маркиран на 29 октомври под егидата на Световната организация за инсулт (WSO).

Община Добрич ще се включи в акцията, чието мото е  „ Научи признаците на инсулт! Всяка минута е скъпа! “.

Тази година акцията се поддържа от Министерството на здравеопазването, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, Националното съдружие на общините в България и доста представители на българския бизнес.

Във фокуса на публичното внимание, Община Добрич и Асоциацията за инсулт и афазия, посредством акцията ще слагат признаците на инсулта. Освен те да бъдат разпознати е належащо предприемането на бързи и решителни дейности с цел да бъде избавен или защитен от инвалидизация още един от нас.

Акцент в акцията на национално ниво е осветяването на публични здания в виолетов цвят – цветът на битката с инсулта. В Община Добрич ще бъде оцветена в лилаво постройката на МБАЛ Добрич. Рекламни плакати са сложени в 10 посещаеми от жителите места.

На специфичен щанд, който се намира в постройката на Община град Добрич добричлии ще могат да открият рекламни материали, свързани с разпознаването на подлата болест и методите за оказване на първа помощ.   

През месец октомври тази година, Асоциацията за инсулт и афазия започва Национална акция за разпространение на съответна информация измежду популацията, обвързвана с предварителната защита на инсулта. Община Добрич се причисли към повече от 70 общини в България, които поддържат битката с инсулта.

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се записват годишно ≈ 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000, приключват с летален излаз. Преживелите мозъчният инсулт, с друга степен на неработоспособност годишно са повече от 28000. При 10 % от оживелите инвалидността е тежко проявена и изисква спомагателни грижи и помощ от фамилията, околните и обществото.

От претърпелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушавания (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушавания остават трайни.

∙             Инсултите са втората по периодичност причина за развиване на деменция, най-честата причина за епилепсия в преклонна възраст и доста честа причина за меланхолия.

∙             Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г.  са с периодичност от 2 до 13 случая на 100 000 деца

∙             Прогноза за България за интервала 2015-2035:

Брой инсулти: +14%

Брой хора, живеещи с последствията от инсулт: +3%

Брой смъртни случаи: +25%
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР