Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година

...
Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година
Коментари Харесай

Изследват безплатно за хепатит за Световният ден за борба с болестта

Световният ден за битка с хепатита се организира всяка година на 28 юли, като на този ден интернационалната общественост се сплотява към тематиката за предварителната защита на хепатита, оповестяват от Министерството на здравеопазването.

Тазгодишното мото на Световния ден за битка с хепатита е „ Не чакай. Изследвай се в този момент за хепатит В и С, с цел да защитиш себе си и своите близки “.  С него за следващ път се слага акцент върху неотложността на дейностите и напъните, нужни за унищожаване на хепатита като опасност за публичното здраве до 2030 година

Съществуват пет съществени варианта на вируса на хепатит А, B, С, D и Е, като световните старания са ориентирани към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D. В тази връзка Световната здравна организация (СЗО) осведоми, че по света 1,1 милиона смъртни случая са породени точно от хепатит B и хепатит С инфекции. В същото време диагностицирани са към 10% от лицата, които имат хронично протичаща зараза с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина против хепатит B при раждане, съставляват едвам 42 %.

В осъществяване на Национална стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити в Република България за интервала 2021 - 2025 година Министерството на здравеопазването обезпечава диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за потребностите на лабораторната мрежа в страната. Сред главните цели на Националната стратегия са: понижаване на заболяемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; постигане и задържане на 95% обсег с трети банкет на ваксина против хепатит B при деца; постигане на равнища за диагностика и лекуване на хепатит В и С, както следва - над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани и не на последно място, цели се понижаване на разпространяването на вирусни хепатити А, D и Е.

За реализиране на задачите Министерството на здравеопазването промени Наредба № 8 от 3 ноември 2016 година за профилактичните прегледи и диспансеризацията, като по този метод обезпечи необятен достъп до проучване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до проучване за вируса на хепатит С по време на бременност, за предварителна защита на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете.

Министерството на здравеопазването взаимно с районните здравни инспекции в страната, с Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), с Национална референтна лаборатория (НРЛ) по вирусни хепатити, УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ и Сдружение „ ХепАктив “ провеждат скринингова акция за проучване за хепатити B и С в интервала от 24 юли до 28 юли 2023 г. 

Прегледите са безвъзмездни и анонимни, а от тях може да се възползва всеки искащ.

По време на акцията ще се правят два типа проучвания:

- Бързи имунохроматографски проби за доказване на лекомислен антиген на хепатит В вируса и на антитела против хепатит С вируса.

- Имуноензимни проби за хепатит B и С, които ще бъдат изпращани до Национална референтна лаборатория по вирусни хепатити към НЦЗПБ.

Информация за самодейностите, които ще се организират в интервала 24-28 юли 2023 година, може да видите на интернет страниците на Регионалните здравни инспекции.

Във Варна жителите ще могат да се изследват гратис в Районната здравна ревизия, която се намира на адрес: РЗИ Варна, гр. Варна, ул. „ Брегалница “, №3, ет.5, ст.501;
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР