Световният ден за безопасност на труда - 28 април, започва

...
Световният ден за безопасност на труда - 28 април, започва
Коментари Харесай

28 април - Световен ден за безопасност на труда

Световният ден за сигурност на труда - 28 април, стартира да се отбелязва от Международната организация по труда през 2001 година. 28 април е и Международен ден на международното синдикално придвижване, отдаден на паметта на починалите и знак на взаимност с потърпевшите при трудови злополуки.

От 2003 година на Световния ден се обръща изключително внимание, като всяка година се афишира съществена тематика, обвързвана с настоящото положение на изискванията на труд в целия свят. През 2012 година тематичният акцент е " Осигуряване сигурност на труда в зелената стопанска система ".

Преходът към „ зелена стопанска система ", създаваща „ зелени работни места " и „ зелени " индустрия и индустриални процеси, се трансформира в основен фактор за реализиране на икономическо и обществено развиване. В този подтекст напъните в региона на обществената интеграция, общественото развиване и опазването на околната среда са тясно свързани с напъните за обезпечаване на безвреден и заслужен труд за всички.

Кампанията „ Зелени работни места " се реализира взаимно от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, Международната организация на труда (МОТ), Международната организация на работодателите и Международната конфедерация на профсъюзите.

Най-голям капацитет за основаване на „ зелени работни места " съществува в областта на потребление на възобновими енергийни източници, строителството, превоза, преработката на боклуци, горското и селското стопанство.

Важен фактор за развиването на „ зелената стопанска система " е сигурността на труда. Необходимо е да се осъзнаят следствията от нови и още веднъж зараждащи опасности, свързани със „ зелените работни места ". Работниците са изложени на редица опасности, вариращи от обичайните до нови, да вземем за пример експозиция на нови материали, които се употребяват в работната среда.

Ето няколко образеца за професионални опасности при „ зелените работни места ". Работниците, заети в производството на фотоволтаични модули без техните съставни елементи, са изложени на експозиция на рискови химични субстанции от които би трябвало да бъдат предпазени. Рисковете при монтаж на слънчеви панели са аналогични на тези в строителството, само че за служащите те са нови.

А точно -опасност от рухване от височина, проваляне от електрически ток и влияние на високи температури. Работните места при произвеждане на сила от ветрогенератори могат да попаднат под влияние на химически нездравословни субстанции, както и на физически рискови фактори като движещи се елементи на оборудването и механизмите, ръчно пренасяне на товари при правене и пренасяне на части на турбините. При строителството, употребата и ремонтните действия на огромни Водноелектрическа централа участват опасности като тези в промишленото строителство и в производството и разпределението на електрическа сила.

За премахване на рисковите индустриални фактори и професионални опасности, свързани със „ зелените работни места ", е наложително да се подхващат ограничения за премахване и ограничение на отрицателните въздействия, в сходство с основополагащите правила за обезпечаване на сигурността и здравето при работа.

Технологичните и индустриалните процеси на „ зелените работни места " е наложително да имат оценка на риска, по този начин както и останалите работни места. Работодателите на „ зелените работни места " носят отговорност и са законово задължени да обезпечават здравословни и безвредни условия на труд, по този начин както и при нормалните работни места.

Преходът към „ зелена стопанска система " допуска определяне на по-високи стандарти за запазване на околната среда в комбиниране със стратегиии за обезпечаване сигурността на труда. Само по този начин може да бъде реализирана задачата за обезпечаване на безвреден, безопасен и заслужен труд за „ зелените работни места ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР