Световният ден на океана ежегодно се отбелязва на 8 юни.

...
Световният ден на океана ежегодно се отбелязва на 8 юни.
Коментари Харесай

8 юни: Световен ден на океана

Световният ден на океана годишно се отбелязва на 8 юни. Одобрен е от Общото заседание на Организация на обединените нации на 5 декември 2008 година, само че концепцията за провеждането му била препоръчана още през 1992 година, по време на конференция на Организация на обединените нации за околната среда и развиването в Рио де Жанейро.

Целта на Световния ден на океана е да се осведоми обществеността за въздействието на индивида върху международния океан и да се активизира международното гражданско придвижване в негова отбрана.

Световният океан покрива над 70 % от земното кълбо. Основните замърсители на неговата акватория са нефтът и нефтопродуктите, които нерядко попадат в океана вследствие на взривяване на нефтени платформи и корабокрушение на танкери.

През април 2010 година на платформата Дийпуотър хърайзън, близо до брега на Луизиана, избухва гърмеж, след който във водите на Мексиканския залив попадат 4,9 милиона барела нефт, образували леке с повърхност към 75 000 кв. км.

Освен това годишно до 20 милиона барела черно злато се изхвърлят в океана вследствие на миенето на трюмовете на танкерите. Значителна щета на международния океан нанасят също отпадъчните води и битовите боклуци.

Защитата на международния океан е контролирана от редица интернационалните документи. Основните правила на потреблението на акваторията му са отразени в Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право, призната на 10 декември 1982 година

На 28 март 2016 година в Организация на обединените нации публично стартира работата над текста на споразумение за запазване и стабилно потребление на морското биологично разнообразие в региони, които са отвън рамките на действието на националните юрисдикции на страните.

На Световния ден на океана се провеждат изложения, фестивали, шествия, екологични манифестации и акции. Водеща роля в обезпечаването на осведомителна поддръжка на мероприятието играе Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР