Световният ден на фармацевтите, организиран от Международната фармацевтична федерация (FIP),

...
Световният ден на фармацевтите, организиран от Международната фармацевтична федерация (FIP),
Коментари Харесай

25 септември – Международен ден на фармацевтите

Световният ден на фармацевтите, проведен от Международната фармацевтична федерация (FIP), сътрудник на СЗО, е ден за признание и отбелязване на решаващата роля, която фармацевтите играят за построяването на по-здрави общности на всички места.

Фармацевтите са неразделна част от нашите системи за опазване на здравето, постоянно са първата точка за контакт за здравни препоръки и първоначални здравни грижи, както и за справяне със здравните потребности на нашето население по доста разнообразни способи, в това число:

-осигуряване на достъп до и даване на насоки по отношение на съществени медикаменти и медицински произведения, в това число диагностични проби и помощни продукти;

-предоставяне на експертиза за грижа за пациенти и публично здраве;

-насърчаване на предварителната защита на болесттите, като да вземем за пример посредством използване на ваксини, осъществяване на здравен скрининг, образование на пациенти и подкрепяне за възстановяване на здравната грамотност;

-подкрепа на акции за публично здраве;

-участие в проучването и създаването на нови лекарства;

-водещи в региона на фармакологичната зоркост, да вземем за пример, гарантиране на сигурността и ефикасността на антибиотици и други лекарства;

-прилагане на по-екологични способи на работа и справяне с въздействието на факторите на околната среда върху здравето;

-застъпничество за промени в политиката, които предизвикват по-добри здравни резултати; и

Както беше показано по време на пандемията от COVID-19, фармацевтите са в челните редици на оправянето с районни и световни здравни рецесии.

История на Световния ден на фармацевтите

 ден на фармацевтите 25 септември – Международен ден на фармацевтите фотография: freepik

Световният ден на фармацевтите беше плод на въображението на Международната фармацевтична федерация (Fédération Internationale Pharmaceutique, или в резюме FIP), като съветът на тази организация гласоподава за определяне на събитието в края на 2000-те години по време на конференция, проведена от тях в Истанбул, Турция. Целта на деня е да притегли вниманието към аптеките и позитивните изгоди, които те оферират, когато става въпрос за здравето, и FIP предизвиква всички свои членове да се включат, с цел да създадат събитието сполучливо.

Значението на 25 септември за Световния ден на фармацевтите е, тъй като това е годишнината от деня, в който през 1912 година е учредена Международната фармацевтична федерация. От 2009 година денят се празнува всяка година.

През 2020 година, вярвайки, че нуждата от превръщане на внимание на фармацевтите е по-голяма от това, което един ден ще разреши, FIP сътвори Световна седмица на фармацията. Това разшири опциите за празнуване и обучение по тематиката за фармацевтите и фармацевтичните медикаменти.

Една от основните цели на FIP е „ придвижване на фармацевтичната процедура на световно равнище “, а повишението на осведомеността посредством Световния ден на фармацевтите е единствено един от методите, по които организацията работи към тази цел.

Всяка година организацията афишира друга тематика, тъй че асоциациите и обособените лица във фармацевтичната промишленост да могат да провеждат национални акции или локални планове, с цел да покажат положителната работа, която правят, с цел да оказват помощ за възстановяване на здравето на хората по света. Това може да включва изнасяне на лекции, осъществяване на изложения или образуване дневно за действия за възрастни и деца, с цел да се показват многото способи, по които една аптека може да им помогне.

Някои минали тематики през последните години включват:

Фармацията укрепва здравните системи (2023 г.)

Фармацията обединена в деяние за по-здрав свят (2022)

Аптека: постоянно на доверие за вашето здраве (2021)

Безопасни и ефикасни медикаменти за всички (2019)

Защо има празник, наименуван Световен ден на фармацевта?

 ден на фармацевтите 25 септември – Международен ден на фармацевтите фотография: freepik

Целта на Световния ден на фармацевтите, който беше многолюден на Съвета на FIP 2009 в Истанбул, е да насърчи действия, които предизвикват и се застъпват за ролята на фармацевта за възстановяване на здравето във всяко кътче на света. Фармацевтите са повода, заради която хората получават най-хубавото от своите медикаменти, те употребяват своя опит, познания и опит, с цел да създадат (медицинския) свят по-добро място за всички. Освен това те дават достъп до медикаменти, поучават хората по какъв начин вярно да ги одобряват и доста други.

От 2020 година насам FIP започва Световната седмица на фармацията, с цел да разшири честванията, с цел да включи всички аспекти на фармацевтичната специалност.

5 страхотни обстоятелството за фармацевтите

Фармацевти от първия свят

Около 90% от хората в Съединени американски щати живеят в радиус от пет благи от фармацевт – това е какъв брой от тези здравни експерти има в страната.

Много фармацевти бяха известни хора

Александър Флеминг (открил пеницилина), Агата Кристи (световноизвестен престъпен автор) и Хюбърт Хъмфри (38-ми вицепрезидент на САЩ) са единствено някои известни имена, които също са били фармацевти.

Първото комерсиално лекарство

Фармацевтите стартират да продават първото всеобщо създадено, авансово опаковано лекарство, наречено „ антипирин “ през 1883 г.; до 1900 година множеството медикаменти се продават от аптеките по този метод.

Първата аптека продаваше и обичайни медикаменти

Луис Дуфило, младши, първият лицензиран фармацевт в Америка, открива аптека в Ню Орлиънс, която продава медикаменти от Вуду, опиат и пиявици, наред с обичайните медикаменти.

Джинджифилова бира инцидентно

Фармацевт на име Джеймс Върнър създаваше примес за усмиряване на стомаха, когато инцидентно направи това, което тогава щеше да бъде известно като една от най-старите безалкохолни питиета в Америка – „ Vernors Ginger Ale “.

Защо обичаме Световния ден на фармацевта?

 ден на фармацевтите 25 септември – Международен ден на фармацевтите фотография: freepik

Обичаме Световния ден на фармацевтите заради следните аргументи:

Те вършат света по-богат

Съобщава се, че повече от четири милиона фармацевти по света са нараснали приходите на този пазар до към 1204,8 милиарда щатски $! Това е огромен брой и наподобява, че ще продължи да пораства. Ние — и доста държавни управления, сигурни сме — харесваме този позитивен напредък.

Те са най-достъпни

От всички здравни експерти, фармацевтите са едни от най-лесните за постигане. С голяма популация от тези експерти, присъстващи по целия свят, те имат капацитета и опцията да оказват помощ на хората незабавно щом са нужни.

Те вършат света по-добър

Те с подготвеност употребяват своя опит, познания и умения, с цел да ни оказват помощ да извлечем най-хубавото приложение от нашите медикаменти. Фармацевтите постоянно са подготвени да оказват помощ, по тази причина ни харесва, че има специфичен ден, отдаден на тях.

Как да отпразнуваме Световния ден на фармацевтите?

 ден на фармацевтите 25 септември – Международен ден на фармацевтите фотография: freepik

Качете се и покажете благодарност към фармацевтите от близко и отдалече, като празнувате и се наслаждавате на Световния ден на фармацевтите. Бъдете изобретателни с проекти или наблюдавайте деня с някои от тези хрумвания:

Благодарете на фармацевт

Един от най-хубавите способи да отпразнувате Световния ден на фармацевтите е да отидете до локалната аптека единствено с цел да благодарите и да покажете благодарност към този, който обезпечава медикаменти, както и препоръки постоянно. Може даже да предложите на екипа от фармацевти благодарствена картичка за вниманието и грижите, които оферират, с цел да се уверят, че всички медикаменти, одобрявани от фамилията (особено възрастните хора), са безвредни за всички дружно.

Покажете малко обич към специфичен фармацевт

Тези, които имат фармацевт (или двама!) в фамилията или другарската си група, може да желаят да създадат огромна работа с тях в честването на Световния ден на фармацевтите! Изведете ги на вечеря, изненадайте ги с обичаната им кафе напитка, организирайте празненство в тяхна чест или накарайте обичаните хора да ги обсипят с безчет благодарствени картички. Това, което би предиздвикало един другар фармацевт да се почувства обичан, е тъкмо активността, която би трябвало да се направи в този ден.

Създайте тактика за Световния ден на фармацевтите

Тези, които ръководят аптеки, без значение дали локални или интернационалните, могат да вземат участие в Световния ден на фармацевтите и да разширят обсега си с маркетингова тактика за деня.

Организирайте събитие: Можете да организирате семинар, конференция или просто приятелско събиране, с цел да обмените опит и да обсъдите настоящи тематики в региона на фармацията.

Посветете деня на образованието: Организирайте лекции или работилници за сътрудници или студенти по фармация, с цел да споделите познания и умения.

Направете подаяние: Подкрепете идея, обвързвана с фармацията или, като дарите средства или време на благотворителна организация.

Повишете осведомеността: Споделете информация за специалността на фармацевта в обществените медии или организирайте осведомителна акция в аптеката.
Наградете сътрудници: Отбележете достиженията на сътрудниците си и ги наградете за тяхната работа.

За пациенти и обществото:

Поздравете фармацевта си: Изразете благодарността си към фармацевта си за професионализма и грижите, които поставя.
Споделете позитивна оценка: Напишете позитивна оценка за аптеката или фармацевта в обществените медии или на профилирани уеб сайтове.
Информирайте се: Научете повече за ролята на фармацевта и по какъв начин той може да ви помогне при ръководството на вашето здраве.
Посетете аптеката: Отделете време да посетите аптеката и да разговаряте с фармацевта за вашите въпроси по отношение на медикаментите и здравето.
Участвайте в акции: Подкрепете акциите, проведени от фармацевтичните организации, за повишение на осведомеността за значимостта на безвредното потребление на медикаменти.

Идеи за акции:

 ден на фармацевтите 25 септември – Международен ден на фармацевтите фотография: freepik

„ Безопасни и ефикасни медикаменти за всички “: Тази акция може да включва разпространяване на осведомителни материали за вярното потребление на медикаменти, съвещания с фармацевти и образуване на събития за пациентите.
„ Фармацевтът – вашият сътрудник в здравето “: Тази акция може да подчертае ролята на фармацевта като приближен консултант по въпросите на здравето и да насърчи хората да се обръщат към него за съвет.
„ Подкрепи фармацевтиката “: Тази акция може да има за цел да притегли вниманието на обществото към смисъла на фармацевтичната специалност и да насърчи младежите да избират тази компетентност.
Важно: При планирането на събитията е належащо да се съобразят с настоящата епидемиологична обстановка и да се съблюдават всички противоепидемични ограничения.

Този ден е чудесна опция да:

-Повишим публичната информираност за ролята на фармацевтите в опазването на здравето.
-Изразим признателност към фармацевтите за тяхната всеотдайна работа.
-Насърчим съдействието сред фармацевти, пациенти и други здравни експерти.
-Подобрим достъпа до качествени фармацевтични услуги.

Честит Международен ден на фармацевтите!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР