Световният дълг е достигнал нов рекорд през първата половина на

...
Световният дълг е достигнал нов рекорд през първата половина на
Коментари Харесай

Глобалният дълг ще стигне $255 трилиона през 2019-а. Кои държави са най-задлъжнели?

Световният дълг е достигнал нов връх през първата половина на 2019 година - над 250 трилиона $. А най-голямо нарастване има в двата стопански колоса Съединени американски щати и Китай, демонстрира нов отчет, оповестен от International Institute of Finance (IIF).

Според изчисленията в документа дългът се е нараснал със 7,5 трилиона $ през първото шестмесечие на годината. Иначе казано той е повишен със сума, която е с 2 трилиона $ по-голяма от стопанска система номер 3 в света - Япония. За 2018 година азиатската страна има БВП (БВП), изчисляван на 5 трилиона $.

Така общият дълг на света доближава 250,9 трилиона $ към края на интервала, а прогнозата е, че ще стигне 255 трилиона $ до края на 2019 година. От IIF включват в тези калкулации отговорностите на обществения, на частния и на финансовия бранш.

" Китай и Съединени американски щати са съдействали за над 60% от нарастването. По сходен метод дългът на разрастващите се пазари нараства до нов връх от 71,4 трилиона $ или 220% от Брутният вътрешен продукт. С дребна възможност за закъснение на темпа на напредък на отговорностите до края на тази година общите ще надминат 255 трилиона $ ", показват от IIF в документа.

Нарастващият дълг е едно от най-големите терзания за вложителите, а актуалната обстановка на ниски лихви прави заемането на още средства по-лесно.

" С понижаване на опциите за по-нататъшно стесняване на лихвите, за страните с високи равнища на държавния дълг, като Италия и Ливан, както и тези, при които той пораства бързо - Аржентина, Бразилия, Южна Африка и Гърция, може да се окаже по-трудно да употребяват спомагателни фискални тласъци ", се споделя още в отчета.

Експертите предвиждат още, че общо държавните отговорности ще се " изкачат " до 70 трилиона $ през тази година. В документа се слага акцент върху интензивността на дълговия пазар, която оказва резултат върху възходящото задлъжняване. Неговата обща стойност нараства от 87 трилиона $ през 2009 година до над 115 трилиона $ към средата на актуалната.

През предходната седмица Международният валутен фонд (МВФ) излезе с настоящи калкулации, съгласно които общият дълг на държавните управления и на нефинансовия бранш в света е достигнал 188 трилиона $ или към 230% от световния Брутният вътрешен продукт.

От тази сума 69,3 трилиона $ е държавният дълг. Погледнато от различен ъгъл може да се каже, че за последните две десетилетия индикаторът е възлизал на към 20 трилиона $. Също по този начин през днешния ден общият държавен дълг възлиза на 82% от Брутният вътрешен продукт или доближава най-високото равнище в историята.

В инфографика на онлайн платформата Visual Capitalist може да бъде забелязано каква част от общите отговорности се падат на обособените страни.

По район преди всичко са Азия и Тикоокеания, където общите отговорности на държавните управления доближават 79,8% от общия Брутният вътрешен продукт и 34,8% от международния дълг. На второ място е Северна Америка, която е единственият район с дълг, надхвърлящ размера на стопанската система - 100,4% от Брутният вътрешен продукт. Делът му към международния дълг е в размер на 34,2%. На трето място е Европа със 74,3% дълг към Брутният вътрешен продукт и 23,4% от световния.

За данните по обособени страни от Visual Capitalists са употребявали изчисленията на МВФ към края на 2018 година. Според тях с максимален дял от международния дълг са Щатите - 31% от него и 104,3% от Брутният вътрешен продукт на страната до 21,465 трилиона $.

След тях по " принос " към световния държавен дълг се подреждат надлежно Япония и Китай с дял от 17% и 9,8%, както и с обща стойност от 11,788 трилиона $ и 6,764 трилиона $. Европейските страни с максимален дял към международния дълг са Италия, Франция, Англия и Германия със надлежно 4%, 3,9%, 3,5% и 3,5%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР