Световните цени на хранителните суровини са достигнали през януари 2021

...
Световните цени на хранителните суровини са достигнали през януари 2021
Коментари Харесай

Храните най-скъпи от 7 години насам

Световните цени на питателните първични материали са достигнали през януари 2021 година близо седемгодишен най-много, Съобщи Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО), представена от ТАСС. Организацията отбелязва, че покачването на цените на продуктите в света продължава към този момент осми следващ месец.

Средната стойност на показателя на продоволствените цени на ФАО, отразяващ месечните промени на международинте цени на главните типове хранителни артикули, е достигнала през януари 113,3 пункта, което е с 4,3 % над нивото от декември, съобщи БНР.

Според отчета, поместен на уеб страницата на организацията, това е най-високото ниво на показателя от юли 2014 година. Най-силно е повишаването на зърнените храни, растителните масла и захарта.

Индексът за цените на зърнените храни за един месец е повишен със 7,1 на 100, което ФАО изяснява с внезапно повишаване на царевицата, с 11,2 на 100, надвишавайки с 42,3 на 100 нивото от януари 2020 година.

Цените на пшеницата са се повишили с 6,8 на 100 поради дейното международно търсене и предстоящото понижаване на размера на продажбите от страна на Русия, където от март 2021 година митата за експорт на пшеница се усилват двойно.

Индексът на цените при растителните масла се е покачил с 5,8 на 100 до най-високо ниво от май 2012 година. Причина за това е по-малкият от предстоящото размер на произвеждане на палмово масло в Индонезия и Малайзия поради дефицита на трудова миграция, както и стачките в Аржентина, показва ФАО.

Индексът на цените на захарта се е повишил с 8,1 на 100 по отношение на декември, на млечните артикули - д 1,6 на 100, а на месото - с 1 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР