Световните океани са пълни с красиви създания и гледки, но

...
Световните океани са пълни с красиви създания и гледки, но
Коментари Харесай

Бански костюм пречиства океаните

Световните океани са цялостни с красиви създания и гледки, само че те са и мощно нечисти. Промишлени, селскостопански и битови боклуци на всички те са в океаните, да не приказваме за нефтени разливи и боклуци от дълбоководните минни обекти. Sponge Suit е основан от професора по електринжинерство Михри Озкан от UC Riverside и е планиран да всмуква замърсители от океана, до момента в който плувате с него в морето. Той завоюва първа премия в Reshape15 конкурс за софтуерни дрехи. От практическа позиция, костюмът не би оказал огромно въздействие. Въпреки това, той показва успеваемостта на този материал, планиран от Озкан и нейният брачен партньор, сътрудник професор по електротехника Дженгиз Озкан, дружно с доктор Дейзи Патино и Хамед Бей.

Материалът, който стартира развитито си преди четири години, се назовава Sponge (гъба). Той е предопределен за разчистване на петролни и химически разливи и обезсоляване на вода. Това е неприветлив вода и мощно шуплест въглероден материал, който е лек и еластичен. Той всмуква всичко с изключение на вода, и може да поеме до 25 пъти личното си тегло, според от плътността на всмукания материал. Идеята за адаптиране на материала в комфортен за носене тип е на архитектурната и дизайнерска компания Eray Carbajo, основана в Ню Йорк и Истанбул. Екипът, Пинар Гувенц, Инанк Ерай и Гонсало Карбаджо, работили с Озкан в лабораторията си с цел да проектират банския костюм.

Получения костюм е изработен от вложки Sponge и 3D отпечатана рамка от гъвкава пластмаса, наречена еластомер. Той тежи единствено 54 грама при повърхност от 250 квадратни сантиметра и дебелина 2мм. Вложката може да се употребява до 20 пъти, без да губи своята дарба за попиване, задържайки замърсителите в порите на материала, тъй че те не влизат в контакт с кожата на ползвателя.
Освен това, материала освобождава замърсителите, които е всмуква, единствено когато е нагорещен до температура от над 1000 градуса по Целзий. И би бил относително на ниска цена за всеобщо произвеждане.

Източник: "Монитор "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР