Световните океани поставиха нов температурен рекорд, съобщава EU

...
Световните океани поставиха нов температурен рекорд тази седмица, което поражда
Коментари Харесай

Световните океани поставиха нов температурен рекорд тази седмица, което поражда опасения относно страничните ефекти върху климата на планетата, морския живот и крайбрежните общности.

Температурата на повърхността на океаните се повиши до 20,96 градуса по Целзий (69,7 по Фаренхайт) в петък, според данни от климатичната обсерватория на Европейския съюз.

Предишният рекорд беше 20,95C през март 2016 г., говорителка на Copernicus Climate на ЕС Change Service каза пред AFP.

Тестваните проби изключват полярните региони.

Според учените океаните са абсорбирали 90 процента от излишната топлина, произведена от човешката дейност от зората на индустриалната епоха.

Този излишък на топлина продължава да се натрупват, тъй като парниковите газове -- главно от изгаряне на нефт, газ и въглища -- продължават да се натрупват в земната атмосфера.

В световен мащаб средната температура на океана надминава редовно сезонните топлинни рекорди от април насам.

„Горещата вълна в океана е непосредствена заплаха за някои морски обитатели“, каза Пиърс Форстър от Международния център за климата към университета в Лийдс.

„Вече виждаме избелване на корали във Флорида като пряк резултат и очаквам повече въздействия ще изплува на повърхността."

Предвижда се прегряването на океаните да има и други ефекти върху морския растителен и животински свят, включително върху миграцията на определени видове и разпространението на инвазивни видове.

Това може да застраши рибните запаси и по този начин подкопават продоволствената сигурност в определени части на земното кълбо.

По-топлите океани също са по-малко способни да абсорбират въглероден диоксид (CO2), засилвайки порочния кръг на глобалното затопляне.

И по-високи температури вероятно ще дойдат, след Ел Ниньо Феноменът, който има тенденция да затопля водите, едва сега е започнал.

Учените очакват най-лошите последици от сегашния Ел Ниньо да се усетят в края на 2023 г. и да продължат през следващите години.

Като водата за баня

„Въпреки че със сигурност има краткосрочни фактори, основната дългосрочна причина без съмнение е натрупването на парникови газове в атмосферата, причинено от човешката дейност, главно от изгарянето на изкопаеми горива“, каза Роуан Сътън, директор по изследване на климата в Университета на Рединг.

Последните данни следват поредица от рекордно високи стойности по целия свят.

В понеделник край Флорида бяха регистрирани температури от 38,3C - горещи като в джакузи крайбрежие, което може да бъде световен рекорд за точково измерване, ако цифрата бъде потвърдена.

Миналата седмица повърхностните води на Северния Атлантик се покачиха до рекордно висока средна температура от 24,9C, според временни данни от Национална администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA).

Северният Атлантик обикновено достига своята пикова температура едва през септември

От март, месецът, когато Северният Атлантик започва да се затопля след зимата, температурите са по-високи от предишните години и разликата с минали записи продължи да се разширява през последните седмици.

Регионът се превърна в ключова точка за наблюдение на нагряването на световните океани.

По-рано през юли Средиземно море счупи дневния си топлинен рекорд, със средна температура от 28,71C, според водещия център за морски изследвания в Испания.

Морските горещи вълни са станали два пъти по-чести от 1982 г. насам, според доклад от 2019 г. на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC).

До 2100 г. , те биха могли да бъдат 10 пъти по-интензивни, отколкото са били в началото на 20-ти век, ако емисиите на замърсители не бъдат намалени.

Очаква се използването на въглища, нефт и газ да бъде в центъра на дебатите в предстоящата среща на ООН преговорите за климата, наречени COP28, планирани да се проведат в края на годината в Дубай.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР