Световните фондови пазари бяха обхванати от вълна на спадове, след

...
Световните фондови пазари бяха обхванати от вълна на спадове, след
Коментари Харесай

Световните борси се сринаха заради опасенията от търговска война

Световните фондови пазари бяха обхванати от вълна на спадове, откакто стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп ще наложи нови мита за вноса на китайски артикули, чиято стойност може да доближи 60 милиарда $, съобщи Би Би Си.

Новите вносни мита съставляват отговора на Съединени американски щати против капиталовите политики на Китай, които принуждават американски компании да трансферират интелектуалната си благосъстоятелност на китайски компании, с цел да получат достъп до пазара.

Водещият показател на борсата в Токи Nikkei 225 се срина с 4,5% до момента в който американският Dow Jones изгуби цели 2,9% от цената си.

Пекин отговори на новините за плануваните мита, като затвърди изказаната си преди позиция, че не желае комерсиална война със Съединени американски щати, само че и че „ не се опасява “ от такава.

„ Китай няма да стои безучастно. Напълно сме подготвени да защитим нашите законни ползи “, обявиха от китайското министерство на търговията.

Опасенията от зараждащата се комерсиална война сред двете най-големи стопански системи в света доведоха до внезапен спад на азиатските пазари. В Китай водещите тържища в Шанхай и Шънджън се намалиха надлежно с 3,4% и 4,5%, до момента в който показателят Hang Seng в Хонконг падна с 2,5%.

Загубите в Европа бяха доста по-малки, като lондонският FTSE 100 се намали с 0,5%, до момента в който в Германия DAX изтри 0,9% от цената си.

В четвъртък необятният показател на борсата в Съединени американски щати S&P 500 приключи деня със спад от 2,5%.

По-рано през днешния ден Китай разгласи, че ще наложи мита за вноса на американски артикули на стойност 3 милиарда $ в отговор на цените за вноса на стомана и алуминий, който Доналд Тръмп разгласи при започване на месеца. Сред продуктите, който може да бъдат наранени от мита за импорт, влизат свинско месо, вино, плодове, ядки и тръби от неръждаема стомана.

Миналата седмица Доналд Тръмп прикани Пекин да понижи комерсиалния си остатък със Съединени американски щати със 100 милиарда $, откакто през 2017.г Съединените щати са отбелязали рекорден недостиг от 375 милиарда $ с Китай, което се равнява на две трети от общия американски търговски недостиг от 422,5 милиарда $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР