Световните агенции и медии от Европа и САЩ отбелязват с

...
Световните агенции и медии от Европа и САЩ отбелязват с
Коментари Харесай

Световните медии: След 12 години българите ще летят и плават, без да е нужен паспортен контрол

Световните организации и медии от Европа и Съединени американски щати означават с къси информации новината, че България и Румъния ще влязат по въздух и по море в Шенгенската зона март следващата година.

27-те страни членки на Европейски Съюз единомислещо се съгласиха да вдигнат инспекциите по вътрешните въздушни и морски граници с България и Румъния, считано от 31 март, показва Франс прес и добавя, че тази дата е била определена, тъй като тя дава отговор на прекосяването от зимните полетни написания към тези, планувани за лятото от Международната асоциация по въздухоплаване (IATA).

Това решение бе взето след минимум 12 години на договаряния. Европейска комисия го приветства и напомни, че от 2011 година тя е считала, че България и Румъния са подготвени да се причислят към Шенген. Но Виена беше наложила своето несъгласие предходната година, с цел да стачкува против прекомерно доста противозаконни мигранти, идващи на австрийска територия, преди да се съгласи да вдигне ветото в замята на гаранции. София и Букурещ одобриха да се борят повече против противозаконната имиграция в обща декларация, подписана през вчерашния ден с Виена. България и Румъния се ангажират и да ползват изцяло европейското право, предвиждащо претендентите за леговище да бъдат поети от страната, в която първо са пристигнали мигрантите, отбелязва Франс прес.

ДПА също напомня по какъв начин се е стигнало до решението от през вчерашния ден вечерта, касаещо България и Румъния, и приветствената реакция от страна на Европейска комисия и на председателката на комисията Урсула фон дер Лайен, съгласно която с помощта на България и Румъния Шенгенската зона ще бъде още по-силна, което ще е от изгода за всички европейски жители.

Съдебната система и върховенството на закона и в двете страни, включили се към Европейски Съюз през 2007 година, бяха под особено наблюдаване от страна на Брюксел, само че Комисията, която на няколко пъти акцентира, че двете страни са изпълнили всички условия за присъединение към Шенген, завърши публично мониторинга през септември, напомня ДПА.

Румънците и българите ще летят и плават, без да е нужно да минават през паспортен надзор до множеството страни от Европейски Съюз, а също и до Норвегия и Швейцария от края на 2024 година, отбелязва Ройтерс. Но българите и румънците към момента ще минават през паспортни инспекции, когато прекосяват по суша границите със своите съседи от Европейски Съюз, макар че диалозите за анулацията им ще продължат през 2024 година и решение ще бъде взето в рационална времева рамка, съобщи Европейската комисия, напомня Ройтерс.

" Зелена светлина " за поетапното влизане на България и Румъния в Шенген, отбелязва италианското издание " Република ". България и Румъния споделят довиждане на паспортния надзор по пристанищата и летищата, обобщава " Кориере каузи сера ". А АНСА разяснява, че за единомислещото взимане на това решение са били нужни 12 години.

За жителите на двете страни ще е по-лесно да пътуват през пристанищата и летищата. За тях това са първи стъпки към пълноправното участие в Шенгенската зона, отбелязва " Блумбърг ".

Си Ен Ен се стопира върху първите реакции на управляващите в България и Румъния. Румънският външен министър Луминита Одобеску написа в " Екс ", че това е " значим резултат за жителите на Румъния. Благодарим на всички сътрудници и институции на Европейски Съюз за поддръжката. Румъния остава ангажирана с построяването на мощно и несъмнено Шенгенско пространство. "

Румънският президент Клаус Йоханис повтаря мненията на външния си министър, като написа в " Екс ", че това е " значима стъпка в интерес на румънския народ ".

Междувременно външният министър на България Мария Габриел написа в " Екс " че " през днешния ден Шенген става по-силен с България и Румъния ", показва Си Ен Ен.

Френското издание " Уест Франс " разгласява реакцията на председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, която в " Екс " споделя, че това решение е било предстоящо отдавна и добавя, че то прави Европейски Съюз по-силен и европейските жители са към този момент в по-голяма сигурност. " Европа се сплотява ", установи Мецола.

Европейски Съюз за първи път в историята вкарва непълен Шенген за две страни членки - България и Румъния и това е казус, отбелязва ТАСС. Агенцията добавя, че румънските управляващи са приветствали решението.

" Това позитивно развиване укрепва интеграцията на Румъния в Европейски Съюз и в пространството на свободно придвижване, като предлага директни изгоди за румънските жители както в страната, по този начин и в чужбина ", се споделя в изказване на външното министерство.  " Министерство на външните работи ще продължи да оказва дейна поддръжка на Министерството на вътрешните работи и други национални институции в стъпките за завършване на цялостното използване на Шенгенското законодателство посредством анулация на инспекциите по сухопътните граници ", се споделя в изказването.

Този ход " укрепва позициите на Румъния измежду страните членки ", акцентира румънският президент Клаус Йоханис на страницата си във " Facebook ". " Румъния е била и остава източник на сигурност, в това число във връзка с отбраната на външните граници на Европейски Съюз ", прибавя той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР