Световни лидери поздравиха днес Луиз Инасио Лула да Силва за

...
Световни лидери поздравиха днес Луиз Инасио Лула да Силва за
Коментари Харесай

Реакции на световните лидери на победата на Лула да Силва на президентските избори в Бразилия

Световни водачи поздравиха през днешния ден Луиз Инасио Лула да Силва за избирането му за президент на Бразилия. Той получи на вчерашните избори 50,9 % от гласовете против 49,1 на 100 за крайнодесния му противник и сегашен държавен глава Жаир Болсонаро, оповестиха международните организации.

" Поздравявам Луиз Инасио Лула да Силва за избирането му за президент на Бразилия след свободни, почтени и достоверни избори ", се споделя в изказването на президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Американският президент добави, че чака с неспокойствие да работи с него " за продължение на съдействието сред нашите две страни ".

" Ще обединим сили, с цел да посрещнем многото общи провокации и да подновим другарската връзка сред нашите две страни “, написа френският президент Еманюел Макрон в Туитър единствено няколко минути след оповестяването на резултатите от президентските избори в Бразилия.

Макрон акцентира, че тези избори отгръщат " нова страница в историята на Бразилия ".

Германският канцлер Олаф Шолц също поздрави Лула да Силва за спечелването на втория тур на президентските избори в Бразилия, като акцентира в туита си, че чака с неспокойствие да си сътрудничи с него, изключително по тематиките за търговията и битката с климатичните промени.

Испанският министър председател социалист Педро Санчес съобщи през днешния ден, че успеха на Лула да Силва в Бразилия дава опция за " обществена правдивост " и битка " против изменението на климата ".

" Поздравления Лула за вашата победа на тези избори, посредством които Бразилия реши да заложи на напредъка и вярата. Нека работим дружно за обществена правдивост, тъждество и против изменението на климата “, написа Санчес в Туитър.

Британският министър председател Риши Сунак съобщи в предизборните си поздравления, че чака с неспокойствие взаимната работа по разнообразни въпроси, в това число опазването на естествените запаси на планетата, растежа на международната стопанска система и насърчаването на демократичните полезности.

Руският президент Владимир Путин поздрави Лула за спечелването на трети мандат като президент в изказване, оповестено на уеб страницата на Кремъл. Путин акцентира, че се надява на подсилване на връзките сред Бразилия и Русия и че резултатът от изборите демонстрира " високия политически престиж " на Лула.

Китайското външно министерство поздрави Лула да Силва за успеха, откакто връзките сред двете огромни разрастващи се страни се утежниха при ръководството на десния президент Жаир Болсонаро, който към момента не е признал резултата от изборите. При предходното си ръководство Лула включи Бразилия в първия състав на групата БРИКС през 2009 година, включващ Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзяан съобщи през днешния ден, че Пекин желае да работи с Лула за усилване на всеобхватното стратегическо партньорство сред двете страни.

Индийският министър председател Нарендра Моди също поздрави Луис Инасио Лула да Силва за успеха му на президентските избори в Бразилия, като акцентира, че се надява на задълбочаване на връзките сред двете страни. " Очаквам с неспокойствие да работим в тясно съдействие за задълбочаване и разширение на нашите двустранни връзки, както и нашето съдействие по световни въпроси ", написа в Туитър канцеларията на Моди.

" Бразилците взеха решение. Очаквам с неспокойствие да работя с Лула за подсилване на партньорството сред нашите страни и (...) за прогрес в нашите общи цели - като опазването на околната среда ", съобщи в Туитър канадският министър председател Джъстин Трюдо.

" Огромни поздравления за Лула за голямата му победа на изборите в Бразилия. Очаквам с неспокойствие да работя с вас за опазването на околната среда ", съобщи в Туитър австралийският министър председател Антъни Албанезе.

" Лула победи, блажен народ на Бразилия. Ще има тъждество и хуманизъм ", написа в Туитър мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

" Да живеят народите, решени да бъдат свободни, суверенни и самостоятелни! Днес в Бразилия демокрацията победи, честито Лула, целувам те мощно! “, изрази задоволството си президентът на Венецуела Николас Мадуро.

" Вашата победа отваря нова епоха в историята на Латинска Америка. Време на вяра и бъдеще, което стартира през днешния ден ", написа президентът на Аржентина Алберто Фернандес, твърдейки, че е сътрудник, с който Лула може " да работи и да прави огромни проекти за положителния живот на нашите нации “.

" Целуваме те братко, президент Лула ", съобщи в Туитър президентът на Куба Мигел Диас-Канел.

" Лула. Радост ", гласи туитът на президента на Чили Габриел Борич.

" Поздравявам Лула за избирането му за президент на Федерална република Бразилия. Като демократична страна, ние ще продължим да укрепваме другарството и съдействието сред нашите страни, за възстановяване на живота на нашите жители. Нашият район продължава да се интегрира “, акцентира еквадорският президент Гилермо Ласо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР