Световната здравна организация (СЗО) се оплака във вторник от задържането

...
Световната здравна организация (СЗО) се оплака във вторник от задържането
Коментари Харесай

СЗО: Пациент почина докато израелските сили задържаха лекари

Световната здравна организация (СЗО) се оплака във вторник от задържането от Израел на ескорт, пренасящ тежко ранени хора от северната част на Ивицата Газа. Според изказване на СЗО, заради забавянето, един от 19-те пациенти е умрял, преди да доближи местоназначението си.

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус написа в обществената мрежа X, че задачата за доставка на медицински консумативи и евакуация на пациенти от последната отчасти функционираща болница в северната част на Газа е била на два пъти спряна на пътни блокади.

След като задържали целия ескорт в продължение на няколко часа, военните му разрешили опция да продължи напред, като се изключи един от чиновниците на Червения полумесец, написа Ройтерс, базирайки се на представител на СЗО, взел участие в евакуацията.

Съобщава се, че той е бил без дрехи, обичай и освободен няколко часа по-късно, гол и необут, с ръце, вързани на гърба.

" Дълбоко сме загрижени за продължителния скрининг и задържането на здравни служащи, което излага на риск живота на към този момент нежни пациенти ", написа шефът на СЗО.

Медицински служащи към този момент бяха арестувани, до момента в който пътуваха до медицински заведения в Газа. На 18 ноември шестима души бяха арестувани по време на задача на СЗО за превозване на пациенти от болница Ал-Шифа. Според СЗО четирима от тях остават в ареста.

По-малко от една трета от лечебните заведения в линията Газа не престават да работят, сподели представителя на СЗО Ричард Пиперкорн.

" Само за 66 дни от 36 работещи лечебни заведения здравната система остана с 11 отчасти работещи лечебни заведения - една на север и 10 на юг. Не можем да си позволим още веднъж да загубим лечебно заведение или болница ", сподели той на брифинг.

" Надяваме се, насърчаваме, че това няма да се случи ", добави той.

Пиперкорн също акцентира нуждата от увеличение на броя на болничните кревати в линията Газа.

Той добави, че е угрижен за актуалната обстановка и се надява, че " доста нежната здравна инфраструктура няма да бъде развалена и че тя в действителност може да бъде разширена ".
 Израел не желае да остане за непрекъснато в Газа
Израел не желае да остане за непрекъснато в Газа

Отворен е за разискване на други възможности кой ще управлява територията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР