Световната здравна организация (СЗО) призова богатите страни спешно да осигурят

...
Световната здравна организация (СЗО) призова богатите страни спешно да осигурят
Коментари Харесай

СЗО иска 16 млрд. долара от богатите страни за борбата с коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) прикани богатите страни незабавно да обезпечат 16-те милиарда $ (14 милиарда евро), които към момента липсват за финансиране на проекта ѝ за битка с пандемията от COVID-19, заяви "Евронюз ".

"Науката ни даде инструментите за битка с COVID-19, в случай че те бъдат солидарно споделени в международен мащаб, можем да сложим завършек на COVID-19 като изключителна обстановка за здравето в международен мащаб тази година ", съобщи генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Аданом Гебрейесус. "Ако страните с по-високи приходи платят своя обективен дял от разноските за ACT-Accelerator, партньорството може да поддържа страните с ниски и междинни приходи да преодолеят ниските равнища на имунизация против COVID-19, слабите проби и дефицита на медикаменти ", сподели той в изказване.

Акселераторът ACT-A, акроним на Access to tools against Коронавирус (Достъп до средства против COVID), е устройство, основано от най-големите интернационалните здравни организации, само че също по този начин и от Световната банка и фондация "Бил и Мелинда Гейтс ". Ръководен от СЗО, той дава отговор за ускоряването на достъпа до принадлежности за битка с ковид в разрастващите се страни. Един от съставените елементи му е системата COVAX, основана при започване на пандемията и преди появяването на ефикасни ваксини, с цел да се опита да подсигурява обективен достъп на целия свят до ваксини. В средата на януари тя достави милиардната доза ваксина.

Осъществяването на ACT-A изисква към 23,4 милиарда $ (20,5 милиарда евро) за интервала октомври 2021 година - септември 2022 година, само че до момента са събрани единствено 800 млн. $ (700 млн. евро). Поради това програмата приканва богатите страни да дават 16 милиарда $ "за запълване на непосредствения дефицит на финансиране ", а останалата част да бъде самофинансирана от страните със междинни приходи.

Шест страни - Канада, Германия, Кувейт, Норвегия, Саудитска Арабия и Швеция - са достигнали или надхвърлили равнището на заслужено финансиране. Само 0,4% от 4,7 милиарда скринингови теста за COVID-19, осъществени в международен мащаб, са употребявани в разрастващите се страни, където единствено 10% от популацията е получило най-малко една доза от имунизацията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР