Световната здравна организация (СЗО) класифицира разновидността на новия коронавирус JN.1

...
Световната здравна организация (СЗО) класифицира разновидността на новия коронавирус JN.1
Коментари Харесай

СЗО определи разновидността JN.1 на КОВИД като вариант от интерес, но с нисък риск

Световната здравна организация (СЗО) класифицира разновидността на новия ковид JN.1 като " вид от интерес ", само че добави, че досегашните данни са за невисок риск за публичното здраве от него, съобщи Ройтерс.

Макар и този вид да може да убегне на имунната система и да се предава по-лесно от други циркулиращи разновидности, той не демонстрира признаци да предизвиква по-сериозно боледуване, споделиха специалисти пред Ройтерс.

Може и да има повече случаи поради този вид, само че JN.1 не провокира по-голям риск, сподели Андрю Пекоз, вирусолог от университета " Джонс Хопкинс ".

JN.1 преди този момент беше избран като забавен вид, като част от линията BA.2.86, към която принадлежи, само че СЗО към този момент го класифицира като обособен вид от интерес.

СЗО сподели, че актуалните ваксини ще продължат да защищават от тежко заболяване и гибел от JN.1 и други циркулиращи разновидности на вируса на КОВИД-19, заяви Българска телеграфна агенция.

Американските центрове за надзор и профилактика на болесттите оповестиха този месец, че подвариантът JN.1 съставлява почти 15% до 29% от случаите в Съединени американски щати към 8 декември. Те също обявиха, че към този момент няма доказателства JN.1 да съставлява нараснал риск за публичното здраве спрямо други циркулиращи разновидности и обновена ваксина защищава и от него.

JN.1 беше засечен за първи път в Съединени американски щати през септември.

Миналата седмица Китай откри седем случая на КОВИД, породени от този подвариант.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР