Световната здравна организация (СЗО) и САЩ наблюдават нов вариант на

...
Световната здравна организация (СЗО) и САЩ наблюдават нов вариант на
Коментари Харесай

СЗО и САЩ наблюдават нов вариант на коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) и Съединени американски щати следят нов вид на ковид SARS-CoV-2, заяви Агенция Франс Прес. Потенциалното значение на многочислените разновидности към този момент е незнайно. СЗО реши да класифицира новия вид BA.2.86 в категорията " под наблюдаване ". Причината  за това е огромният брой разновидности на спайк гена, написа в епидемиологичния бюлетин на СЗО, който беше публикуван в четвъртък против петък.

Спайк протеинът придава шиповидния тип на вируса и разрешава на SARS-CoV-2 да навлезе в клетките. 

Засега този нов вид открит в Израел, Дания и Съединени американски щати, съобщи Бта.

В Съединени американски щати центровете за надзор и предварителна защита на заболяванията оповестиха в обществената мрежа Х, че следят разновидността. 

Според СЗО са оповестени четири секвенции на този вид без епидемиологична връзка посред им. 

Потенциалният резултат на разновидностите BA.2.86 към този момент е незнаен, прецизира СЗО. Подчертава се какъв брой е значимо наблюдението да продължи и да се алармират способените органи, с цел да има ясна визия за пандемията от КОВИД-19. 

Към момента три разновидността съставляват интерес за СЗО - XBB.1.5, XBB.1.16 и EG.5. Седем разновидността са под наблюдаване - BA.2.75, BA.2.86, CH.1.1, XBB,  XBB.1.9.1, XBB.1.9.2 и XBB.2.3. 

Въпреки че от началото на май СЗО не преглежда пандемията като изключителна обстановка, " вирусът продължава да се популяризира във всички страни, продължава да убива и продължава да се трансформира ", сподели генералният шеф Тедрос Аданом Гебрейесус. 

Според епидемиологичния бюлетин на СЗО от 17 юли до 13 август тази година са регистрирани повече от 1,4 млн. нови случая на КОВИД-19 и повече от 2300 умряли. Данните демонстрират 63-процентно нарастване на боря на инфектираните и 56-процентно понижение на броя на смъртните случаи спрямо предходния 28-дневен интервал. 

Реалният брой на инфекциите и броят на умрелите евентуално е доста по-голям. 
ТЕМА преди 4 дни 1619 преди 7 дни 1988 преди 7 дни 1641
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР