Световната здравна организация съобщи тази седмица, че Европа е единственият

...
Световната здравна организация съобщи тази седмица, че Европа е единственият
Коментари Харесай

Европа отново се превръща в епицентър на пандемията

Световната здравна организация заяви тази седмица, че Европа е единственият район, в който коронавирусът печели територии от средата на октомври насам. Регионът още веднъж е в епицентъра на пандемията, както беше и преди година, с 60 на 100 от международните случаи.

В същото време коронавирусът загуби територии в Близкия изток и Югоизточна Азия, оповестява

Възможни последици

Директорът на европейското бюро на СЗО Ханс Клуге предизвести, че в случай че не бъдат взети незабавни ограничения, до пролетта Европа може да записва 700 000 нови смъртни случая, с което броят на жертвите на пандемията на континента ще доближи 2,2 милиона. Той прикани страните да засилят темпото на имунизация и да вземат други ограничения за надзор на разпространяването на епидемията, с цел да избегнат нуждата от последното средство - локдауните.

Клуге към този момент съобщи този месец, че повода за новата вълна в Европа е незадоволителната имунизация и отслабването на ограничаващите ограничения.

Първоначално имунизацията в европейския район стартира бързо, само че още през лятото се появиха признаци на закъснение.

Австрия, Белгия и Нидерландия вкараха наскоро изключителни ограничения за битка с новата вълна, като Виена възнамерява наложителна имунизация следващата година. В тези страни последваха митинги и конфликти с полицията. Други страни от района също възнамеряват усилване на рестриктивните мерки.

Европейски Съюз от своя страна предизвести, че икономическото възобновяване е под опасност поради разпространяването на пандемията.

В същото време от ден на ден азиатски страни отвориха още веднъж границите си и одобряват имунизирани гости, откакто в началото азиатско-тихоокеанският район изоставаше в темпото на имунизация. Много от страните вкараха едни от най-строгите ограничаващи ограничения в света.

По време на бавното начало на имунизационната акция в тези страни обаче, възходящият брой на смъртните случаи в страни като Съединени американски щати, Англия и Индия убеди даже скептиците в тези страни, че имунизацията е нужна и може да избави живота им.

В момента темпото на имунизация в азиатските страни нараства, надминавайки нивото на имунизация в Съединени американски щати и множеството европейски страни. Много страни, изключително в Азия, се учат да живеят с ковид, очаквайки епидемията да стане ендемична.

Някои от тях към този момент отварят, повече или по-малко последователно, границите си за имунизирани гости или се готвят за такова отваряне.

Страни като Малайзия, Япония, Камбоджа и Куба имат едно от най-високите нива на имунизация в международен проект, с над 70 на 100 от популацията. Очаква се, че следващата година Австралия, която също стартира постепенно имунизационната акция и отваря границите си от този месец, може да стане страната с най-високо ниво на имунизация в света.

Причините

Още през 2019 година Световната здравна организация дефинира отхвърлянето на имунизациите като една от 10-те най-големи закани за опазването на здравето в световен проект. Според отчет на Организацията за икономическо сътрудничество и раз " спечелването и запазването на публичното доверие във имунизациите и имунизациите против КОВИД-19 ще бъде също толкоз значимо, колкото и успеваемостта на самите ваксини ", напомня в. " Айриш таймс ", като отбелязва, че в тази битка информационните тактики на държавното управление и построяването на доверие в общностите са също толкоз значими, колкото инфраструктурата за слагане на ваксини.

Съществува тясна връзка сред спада в доверието (или запазващото се недоверие) в държавните управления и институциите и ниските равнища на имунизация. А по данни на изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и раз единствено 51 на 100 от жителите са изразили доверие в държавните управления си.

Засега обаче обичайните политически сили не са намерили решение на този проблем.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР