Световната здравна организация предупреди, че огромното количество отпадъци, образувани при

...
Световната здравна организация предупреди, че огромното количество отпадъци, образувани при
Коментари Харесай

Медицинските отпадъци от COVID пандемията заплашват здравето и околната среда

Световната здравна организация предизвести, че голямото количество боклуци, формирани при оправянето с пандемията от COVID-19, съставляват опасност за здравето на хората и околната среда. Десетките хиляди тонове спомагателни медицински боклуци са сложили под голямо напрежение системите за ръководство на отпадъците в опазването на здравето, се споделя в отчет на СЗО.
Допълнителните боклуци "застрашават здравето на хората и околната среда и разкриват острата нужда от възстановяване на практиките за ръководство на отпадъците ", съобщи здравната организация на Организация на обединените нации.
"Докато страните се бореха да си набират персонални защитни средства (ЛПС), с цел да се оправят с рецесията, по-малко внимание се отделяше на безвредното и стабилно неутрализиране на здравните боклуци от пандемията ", съобщи СЗО.
В отчета се преглеждат 1,5 милиарда единици - почти 87 000 тона - персонални защитни средства, закупени сред март 2020 година и ноември 2021 година и изпратени на страните посредством системата на Организация на обединените нации - дребна част от общото количество в международен мащаб. По-голямата част от това съоръжение евентуално е приключило като боклук, съобщи СЗО.
"Абсолютно жизненоважно е здравните служащи да бъдат снабдени с подобаващите персонални защитни средства. Но също по този начин е жизненоважно да се подсигурява, че то може да бъде употребявано безвредно, без да оказва влияние върху околната среда ", съобщи шефът на СЗО за изключителни обстановки Майкъл Райън.
Освен това са изпратени над 140 млн. комплекта за тестване, които могат да генерират 2600 тона най-вече пластмасови, неинфекциозни боклуци и 731 000 литра химически боклуци. Приблизително 97% от пластмасовите боклуци от тестванията се изгарят, се споделя в отчета. А първите 8 милиарда дози ваксина, приложени в международен мащаб, са довели до образуването на 144 000 тона спомагателни боклуци като спринцовки, игли и защитни кутии.
СЗО не предлага потреблението на ръкавици за инжектиране на ваксини, само че в отчета се споделя, че това наподобява е нормална процедура. В отчета се показва, че във връзка с размера ръкавиците съставляват максимален дял от отпадъците от персонални защитни средства измежду всички продукти, закупени от Организация на обединените нации.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР