Световната здравна организация поиска от Китай повече данни за респираторни

...
Световната здравна организация поиска от Китай повече данни за респираторни
Коментари Харесай

СЗО иска от Китай повече данни за епидемии от респираторни заболявания

Световната здравна организация изиска от Китай повече данни за респираторни болести, разпространяващи се в северната част на страната, като прикани хората да подхващат стъпки за понижаване на риска от зараза.

Северен Китай регистрира нарастване на „ грипоподобните болести “ от средата на октомври в съпоставяне със същия интервал през предходните три години, сподели СЗО.

„ СЗО насочи публично искане до Китай за подробна информация информация за увеличение на респираторните болести и докладвани клъстери на пневмония при деца “, се споделя в изказване на здравния орган на Организация на обединените нации в сряда.

Китайската национална здравна комисия сподели пред кореспонденти предходната седмица, че пикът на респираторните болести се дължи на премахването на Covid -19 ограничавания и разпространяването на известни патогени, а точно грип и елементарни бактериални инфекции, които засягат деца, в това число микоплазмена пневмония.

Китайската столица Пекин, ситуирана в северната част на страната, сега претърпява внезапно захлаждане с температури се чака да падне много под нулата до петък, споделиха държавните медии.

Температурите се намалиха, защото градът „ навлезе в сезон с висока периодичност на респираторни инфекциозни болести “, Уанг Куани, заместник-директор и основен епидемиологичен специалист в Пекинския център за надзор на болесттите и предварителна защита, сподели пред държавните медии в сряда.

Пекин „ понастоящем демонстрира наклонност на общуване на голям брой патогени “, добави той.

„ Поради сезона “

В Столичния институт по педиатрия в Пекин ' Детска болница в четвъртък публицисти от AFP видяха тълпи от родители и деца, облечени в зимни облекла.

Родител на име Джан придружи кашлящия си деветгодишен наследник и сподели, че той се е разболял от пневмония.

„ Има в действителност доста деца са се заразили неотдавна “, сподели тя.

Ли Мейлинг, на 42, беше довела осемгодишната си щерка, която страдаше от микоплазмена пневмония – патоген, който може да аргументи болки в гърлото, отмалялост и тресчица.

" Вярно е, че доста деца на нейната възраст са заболели сега ", сподели тя пред AFP.

Но тя сподели, че " не е изключително обезпокоена " от известието на СЗО.

„ Зима е, тъй че е обикновено да има повече случаи на респираторни болести. Дължи се на сезона. "

На 21 ноември медийната и публичната система за наблюдаване на болесттите ProMED заяви за клъстери от недиагностицирана пневмония при деца в северен Китай.

СЗО сподели, че не е ясно дали отчетът на ProMED е обвързван с управляващите конференция и че търси уточнения.

Агенцията „ също изиска спомагателна информация по отношение на последните трендове в разпространяването на известни патогени, в това число грип, SARS-CoV-2 (вирусът, който поражда Covid-19), RSV, засягащ бебета и Mycoplasma pneumoniae, както и върху степента на претъпканост в здравната система “, се прибавя в изказването.

Междувременно той прикани хората да подхващат превантивни ограничения, в това число имунизиране, съблюдаване на отдалеченост от заболели хора и носещи маски.

СЗО не даде индикация за отговора на Китай на настояването за повече информация.

И китайското външно министерство не отговори на искане за коментар от AFP в четвъртък.

Призиви за бистрота

По време на пандемията от Covid-19 СЗО неведнъж подлага на критика китайските управляващи за неналичието на бистрота и съдействие.

Повече от три години откакто случаите бяха открити за първи път в Ухан, към момента бушува развълнуван спор към произхода на Covid-19.

Учените са разграничени сред две съществени теории за повода: бягство от лаборатория в града, където са били изследвани такива вируси, и междинно животно, което е заразило хората на локален пазар.

По-рано това година специалистите на СЗО споделиха, че са сигурни, че Пекин разполага с доста повече данни, които биха могли да хвърлят светлина върху произхода на Covid, и нарекоха шерването на информацията като честен императив.

Екип от експерти, ръководени от СЗО и съпроводени от китайски сътрудници проверява Китай при започване на 2021 година, само че от този момент не е имало екип, който да може да се върне и чиновници на СЗО неведнъж са желали спомагателни данни.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус акцентира, че достигането до дъното на мистерията може да помогне попречване на бъдещи пандемии.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР