Световната продоволствена програма (WFP) на ООН съобщи в неделя, че

...
Световната продоволствена програма (WFP) на ООН съобщи в неделя, че
Коментари Харесай

Световната продоволствена програма на ООН спира операциите в Судан

Световната продоволствена стратегия (WFP) на Организация на обединените нации заяви в неделя, че краткотрайно стопира всички интервенции в Судан, след като трима нейни чиновници бяха убити при конфликти сред суданската войска и паравоенните сили ден по-рано, съобщи Ройтерс.

" WFP се ангажира да помогне на суданския народ, изправен пред остра продоволствена неустановеност, само че не можем да правим нашата животоспасяваща работа, в случай че сигурността и сигурността на нашите екипи и сътрудници не е обезпечена ", съобщи шефът на Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации Синди Маккейн.

Трима чиновници на WFP са убити, а други двама ранени при конфликти в Кабкабия в Северен Дарфур.

Самолет на Хуманитарната въздушна работа на Организация на обединените нации (UNHAS) беше " доста развален " на летището в суданската столица Хартум по време на престрелки в събота, уточни още Маккейн.

По думите му случаят е попречил на организацията да придвижва филантропични служащи и помощ в Судан. ООН осъди убийството на чиновниците на WFP, заявявайки, че те са починали при осъществяване на отговорностите си.

След два дни на безредици в Судан са починали общо 56 цивилни, а 595 души са ранени.

Сраженията през уикенда са следващото изостряне на напрежението в страната, откогато през 2019 година президентът Омар ал-Башир беше свален от власт. Ал-Башир беше на власт в продължение на съвсем три десетилетия. След всеобщи улични митинги с искане за отстраняването му от власт военните направиха прелом и поеха властта.

Гражданското население изиска преход към демократично ръководство.

В последна сметка е основано взаимно гражданско-военно държавно управление, само че през октомври 2021 година то е свалено с нов прелом.

През декември предходната година беше договорено рамково споразумение за предаване на властта на цивилни, само че договарянията, в които страните имаха намерение да се спогодят за детайлностите на прехода, се провалиха.

Ако сраженията продължат, това може да докара до по-нататъшно накъсване на страната и до засилване на политическата неустойчивост.

Конкретно последната ескалация в суданската столица Хартум и на други места, е директен резултат от яростна битка за власт във военното управление на страната.

На основни стратегически места в столицата се стига до конфликти сред членове на паравоенната милиция, Силите за бърза поддръжка, и постоянната войска.

След преврата през октомври 2021 година Судан се ръководи от съвет, формиран от генерали, а актуалните безредици се дължат точно на спор сред двамата най-важни генерали - генерал Мохамед Хамдан Дагало и военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан.

Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан е началник на въоръжените сили и де факто президент на страната, а другият е неговият заместител и пълководец на Силите за бързо реагиране, военачалник Мохамед Хамдан Дагало, прочут още като Хемети (Хемедти или Хамедти).

Те не бяха съгласни с посоката, в която се развива страната, и с оферти преход към гражданско ръководство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР