Световната преса е потопена в разследването на една почти детективска

...
Световната преса е потопена в разследването на една почти детективска
Коментари Харесай

Как мистериозен флот победи антируските санкции

Световната преса е потопена в следствието на една съвсем детективска история – неочакваната поява на гигантска флотилия от танкери, една от най-големите в света. Този флот се оказа благосъстоятелност на малко известна индийска компания и в промени цялата логистика на петролните потоци на нашата планета. Как е обвързвано протичащото се със западните наказания против Русия?

Преди към 18 месеца новорегистрирана компания с незабележителното име “Гатик ” се реалокира в едно от офис пространствата на леко занемарения търговски център “Нептун Магнит ” в Мумбай. Компанията, за която никой не беше даже чувал, в този момент е известна на всички като интернационален колос, който купува нефт с милиони барели. Днес анализаторите, анализиращи малко по малко придвижването на предприятието „ от нулата до лудия триумф “, показват любопитна детайлност: неудържимият напредък на предприятието стартира „ съвсем по едно и също време с експлоадирането на военните дейности в Украйна и не е спирал от този момент. "

Изкачване на “Урал ”

Не е загадка, че Индия купува съветския недопечен нефт “Урал ” с огромна отстъпка. Например на 9 май тази година барел нефт “Брент ” се продаваше малко над 76 $, а нефт “Урал ” - за 56 $. Тази отстъпка от 20 $ е подарък за всеки, който се осмели да купи съветски нефт в изискванията на безсърдечен западен напън върху съветската стопанска система. Трябва да се каже, че през април 2022 година разликата в цените за тези марки беше съвсем 40. Умните и смели хора правеха пари, като се възползваха от обстановката.

Към края на 2021 година “Гатик ” има единствено два танкера. Към април 2023 година, съгласно специалистите по корабоплаването “Весълс Валю ”, личният ѝ флот се е състоял от 58 кораба на обща приблизителна стойност от 1,6 милиарда $.

„ В същото време информацията за произхода на компанията и информацията за нейния притежател е доста нищожна, а корпоративните записи за търговски действия са толкоз сведени до най-малко, че основават аура на тайнственост за предприятието “, написа английското бизнес издание “Файненшъл Таймс ”. Групата е записана като експортьор в Индия на 31 март тази година, само че не попада в формалния корпоративен указател на страната.

„ Може би уликата за това къде „ порастват краката “ на “Гатик ” би трябвало да се откри в нейните съседи по офис? ”, пита испанският “Ел Економиста ”. “В същия отегчителен търговски център е записана и друга компания, която също израсна от нищото, “Буена Виста Шипинг ”. Преди две години тази компания заяви, че нейните активи възлизат на едвам 100 000 $, което са трохи за морски транспортьор.

Авторите на обявата мълчат какъв брой са в този момент. Не тъй като желаят да играят на секретност, а тъй като не разполагат с тези данни. Анализаторите от “Енерджи Интелиджънс ” се пробваха да се свържат с посочената индийска компания, с цел да разсеят мъглата. Максимумът, който обаче съумяха да изровят, беше информацията, че „ доста кораби от флота на посочените компании изнасят съветски нефт “ (няма данни чии са в действителност, само че съгласно законите на жанра - когато не знаеш нещо, упрекна Москва за всичко) повече от 15 години.

„ Танкерите на тази възраст към този момент се извеждат от употреба от реномираните корабособственици, които се съмняват в надеждността на тези транспортни единици “, изяснява Франческо Тасело, старши анализатор в “Енерджи Интелиджънс ”. “Кой би могъл да купи всичките кораби втора употреба, които въпреки всичко не са на цената на скрап? Някой всесилен и богат, който има всичко ”, добавя той.

Те имат Роснефт зад себе си. Хайли-лайкли, несъмнено

Търсенето на отговор на въпросите кой в действителност е притежател на “Буена Виста Шипинг ” и кой е финансирал бързото разгръщане на флота на “Гатик ” не донесе триумф на западните специалисти. Но защото обществеността изискваше резултат, анализатори и откриватели взеха решение да се измъкнат с фраза в общоприетия жанр от времето на Тереза Мей “хайли-лайкли ” - доста евентуално. " Никой не знае. Единственото нещо, което се знае сигурно е, че тази невиждана агресия затрудни петролния пазар. Но корабните брокери, анализатори и търговци подозират връзка с най-големия състезател, петролния колос “Роснефт ”.

Флотът, добит неотдавна от “Гатик ”, е бил употребен основно за превозване на нефт от Русия, основно до пристанища в Индия, съгласно данните от следенето на танкери. Проучване на “Файненшъл Таймс ”, извършено от анализаторската компания “Кеплер ” демонстрира, че индийската група е доставила минимум 83 милиона барела съветски нефт и петролни артикули. Което да вземем за пример е задоволително, с цел да задоволи общото търсене на нефт във Англия за повече от два месеца.

Повече от половината от това произвеждане идва от “Роснефт ”, съгласно анализаторския екип. „ Смята се, че общите цифри са даже по-високи, в сравнение с в набора от данни на “Кеплер ”, отбелязва изданието.

„ След налагането на западните наказания върху превозването на съветски въглеводороди беше неизбежно съветските петролни компании да желаят да транспортират своите лични първични материали и мисля, че “Гатик ” е най-хубавият образец за това “, споделя Виктор Катона, началник на отдела за недопечен нефт разбор в “Кеплер ”.

„ Компания в страна, считана за другарска на съветската страна, се появява от нищото, купува огромен брой танкери за по-малко от година и обслужва съвсем извънредно съветски трафик. Тук има храна за размисъл “, прибавя той.

Не желаете да се застраховате? Толкова по -зле!

Според “Весълс Валю ”, която наблюдава продажбите на танкери, “Гатик ” е закупила минимум 56 танкера от март 2022 година, 13 от които единствено през декември предходната година, когато стартира ембаргото на Европейски Съюз върху съветския нефт.

Според Ребека Галанопулос от “Весълс Валю ” тези покупки са създали “Гатик ” един от най-големите притежатели на танкери в света. „ За съпоставяне, от съвсем 14 000 дейни танкера, множеството компании (1361) имат по-малко от 10 дейни танкера. Само 20 компании, в това число “Гатик ”, имат 50 танкера или повече. “

Такива колоси на петролната промишленост като “Трафигура ” и “Витол ” прекъснаха логистичните си съглашения с Русия, само че това не докара до нищо за тях, с изключение на до понижаване на приходите.

От въвеждането на тавана на цената на петрола изгубиха и огромните застрахователни компании, изпълняващи прилежно " инструкцията от Брюксел " да не издават полици на танкери, пренасящи съветски нефт. Според “Файненшъл Таймс ” към края на март 2023 година най-малко 35 от корабите на “Гатик ” са имали западна застраховка с всички произлизащи от това неприятни последствия за тях. Към началото на април нито един от неговите кораби не е застрахован от някой от огромните приети снабдители на Запад.

Танкерите, в този момент благосъстоятелност на “Гатик ” в техния " минал живот " превозваха недопечен нефт по света. След като бяха добити от индийската група, те се концентрираха главно върху маршрута Русия-Индия. По този метод „ тъмният кон от Мумбай “ оказа помощ за организирането на една от най-значимите тържища за петролен поток от десетилетия. Преди началото на СВО в Украйна Русия доставяше по-малко от 1% от суровия нефт на Индия. Днес, съгласно формалната комерсиална статистика, делът на доставките за тази азиатска страна възлиза на към 30% от размера на черното злато, продадено от Русия.

„ Благодарение на такива покупко-продажби Индия погълна по-голямата част от “Урал ”, който Русия преди този момент изнасяше за пазара на Европейски Съюз “, тъжно установи западната преса.

Помощ от изток

“Файненшъл Таймс ” показва, че западните наказания са трансформирали изцяло международните петролни пазари. Когато Европейски Съюз наложи таван на цените на съветския нефт, Брюксел, несъмнено, очакваше руснаците да вдигнат ръце и да се предадат. Според концепцията, пристигнала от леговището на Европейския съюз, рестриктивните мерки върху цената на петрола от Русия трябваше да отрежат западните купувачи от Москва. Веднага обаче стана ясно, че има най-малко две „ само че “, които демонстрираха, че работейки против Русия, човек може и да „ желае най-хубавото, но му се получава " както постоянно ".

Неочаквано (за Брюксел, Лондон, Вашингтон и сходните им) се оказа, че в света с изключение на Запада има и Изток. Мощен, опаричен и със свои ползи, които не съответстват със западните. Това е „ само че “ номер едно. Веднага откакто прословутият таван на цените влезе в действие, Ню Делхи реши да усили вноса на съветски нефт и да пренебрегва рестриктивните мерки, наложени от Г-7 и техните васали.

Второто „ само че “ се оказа самият Запад. Оказа се, че европейците не са срещу да купуват съветски нефт, заобикаляйки личните си наказания. Просто като сменят етикета на барела с някой несанкциониран. Освен това към този момент има прецеденти - целият свят е наясно какво съставлява " латвийската примес ", по какъв начин се подготвя от съветски нефт и по-късно не попада под никакви ограничаващи правила. Като цяло " с 300% облага капиталът ще прибегне до всяко закононарушение, даже под боязън от бесилка ". Пороците на капитализма съществуват, с цел да бъдат експлоатирани. И на първо място – в полза на съветската страна.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР