Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) публикува данни за регистрацията

...
Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) публикува данни за регистрацията
Коментари Харесай

През миналата година Huawei е регистрирала повече патенти от всяка друга компания в света

Световната организация за интелектуална благосъстоятелност (WIPO) разгласява данни за регистрацията на патенти през 2023 година, като Huawei, Samsung и Qualcomm са водещи в класацията. В същото време фирмите от Китай доста изпреварват високотехнологичните си съперници от Южна Корея и Съединени американски щати във връзка с броя на патентните поръчки.

Въпреки многочислените наказания Huawei е водач във връзка с записаните патенти измежду всички компании в света.

Топ 10 на подадени поръчки за патенти от съответните страни

През предходната година са подадени общо 272 600 поръчки за патенти, което е с 1,8% по-малко от година по-рано.

Китай остава водач с 69 610 поръчки. Съединени американски щати са на второ място с 55 678 поръчки. България е много обратно в листата – на позиция №52 с 43 поръчки. WIPO дефинира броя на поръчките за патенти, подадени от сдруженията, посредством своята система на Договора за патентно коопериране (PCT). PCT патентите се подават от компании, които желаят да защитят правата върху своите изобретения в няколко страни, като подадат една интернационална поръчка за патент. Някои компании не подават такива патенти, тъй че статистиката на WIPO може да не отразява всички поръчки.

Топ 10 на подадени поръчки за патенти от съответните компании

Що се отнася до обособените компании, китайският телекомуникационен колос Huawei остава водач по брой поръчки за патенти, като е подала 6494 поръчки за PCT.

Южнокорейската Samsung с 3924 поръчки е на второ място в класацията, а американската Qualcomm с 3410 поръчки добавя челната тройка. Японската Mitsubishi Electric и китайската BOE Technology, които са подали надлежно 2152 и 1988 поръчки са в челната петица.

Топ 50 на подадени поръчки за патенти от съответните компании

Всъщност описът на 50-те най-големи заявители на пaтенти по PCT е доминиран от високотехнологични компании, разработващи хардуер, телекомуникационни технологии и програмен продукт.

В същото време ИТ колосите като Apple, Гугъл, Microsoft и Meta не са в топ 15 за 2023 година. Що се отнася до страните, макар прочут спад, Китай и Съединени американски щати остават уверени водачи. Япония, Южна Корея и Германия също са в челната петица.

Значително се е нараснал броят на поръчките за пaтенти от индийски компании. Броят на поръчките за PCT през 2023 година се е нараснал с 44,6% на годишна база. Това демонстрира, че иновационната екосистема на страната се укрепва и уголемява. През отчетния интервал се е нараснал и броят на поръчките за патенти в Турция (8,5 %), Нидерландия (5,8 %) и Франция (2 %).

Най-забележителните софтуерни области с максимален брой поръчки за PCT патенти са компютърните технологии, телекомуникациите, електрическото съоръжение, медицинските технологии и фармацевтиката. На тези области се падат почти 2/5 от общия брой поръчки за PCT патенти през 2023 година. Електротехниката и превозът са с най-високи темпове на напредък измежду главните софтуерни области.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР