Световната икономика вероятно ще нарасне леко тази година и още

...
Световната икономика вероятно ще нарасне леко тази година и още
Коментари Харесай

ОИСР: Високите лихви и инфлацията ще забавят растежа на световната икономика

Световната стопанска система евентуално ще нарасне леко тази година и още по-слабо следващата година, притискана от високите лихви, мощната инфлация и войната на Русия против Украйна. Това предвижда Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), представена от Асошиейтед прес.

Според оценката на специалистите от организацитяа международната стопанска система ще означи напредък от едвам 3,1 на 100 тази година след мощния ритъм от 5,9 на 100 през 2021 година. За 2023 година прогнозата е даже по-лоша с предстоящ напредък от единствено 2,2 на 100.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз, която сплотява 38 страни, предвижда, че нападателната политика на повишение на лихвите в опит да се овладее инфлацията, следвана от Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати, съвсем ще спре растежа на американската стопанска система. Централната банка към този момент подвигна лихвите си шест пъти тази година със обилни стойности.

За най-голямата международна стопанска система се чака напредък от 1,8 на 100 през 2022 година, което е доста под повишаването с 5,9 на 100 предходната година. За 2023 година прогнозата е за ритъм от 0,5 на 100, а за 2024 година - за 1 на 100.

Повечето икономисти чакат Съединени американски щати следващата година да навлязат в най-малко лека криза, въпреки прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз да не сочи такава. Инфлацията се чака да остане много над целевото ниво на УФР от 2 на 100 през 2023 година и най-малко част от 2024 година.

За 19-те страни от еврозоната Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда напредък от едвам 0,5 на 100 следващата година преди ускорение до 1,4 на 100 през 2024 година. Очаква се инфлацията да продължи да сковава Европа с ритъм от 8,3 на 100 за цялата 2022 година и 6,8 на 100 за 2023 година след едвам 2,6 на 100 предходната година.

Какъвто и напредък да реализира международната иокономика следващата година, то той ще пристигна главно от страните с нововъзникващи пазари в Азия, отбелязва Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Общо съгласно оценките те ще допринесат за три четвърти от международния напредък следващата година, до момента в който Съединени американски щати и европейските стопански системи ще буксуват. Икономиката на Индия да вземем за пример се чака да нарасне с 6,6 на 100 тази година и 5,7 на 100 следващата година.

Икономиката на Китай, която до наскоро отбелязваше двуцифрен напредък, ще реализира ритъм от единствено 3,3 на 100 през 2022 година и 4,6 на 100 през 2023 година. Втората по величина стопанска система в света е разтърсена от слабостта на пазара на недвижими парцели, високите дългови равнища и строгата политика на " нулев коронавирус ", която нарушава търговията.

Подхранвана от държавните разноски и рекордно ниските лихви, международната стопанска система излезе от рецесията, провокирана от пандемията при започване на 2020 година.

Възстановяването бе толкоз мощно, че претрупа заводите и пристанища, което докара до дефицит на артикули и повишение на цените. Инвазията на Русия в Украйна през февруари наруши търговията с енергийни носители и храни и още повече тласна цените нагоре. 

След десетилетия на ниски цени и свръхниски лихви последствията от хронично високата инфлация и лихви са непредвидими, отбелязва Организацията за икономическо сътрудничество и раз. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР