Световната футболна федерация ФИФА ще поиска всяка страна по света

...
Световната футболна федерация ФИФА ще поиска всяка страна по света
Коментари Харесай

ФИФА иска всяка страна да кръсти стадион на Пеле

Световната футболна федерация ФИФА ще изиска всяка страна по света да кръсти собствен стадион в памет на Пеле. Това разгласи през днешния ден президентът на основаната в Цюрих организация Джани Инфантино.

Краля на футбола с рождено име Едсон Арантес до Нашименто умря на 82-годишна възраст предишния четвъртък. Той е единственият футболист в историята, печелил международната купа три пъти (1958, 1962, 1970).

Инфантино заяви концепцията си пред публицисти в Бразилия, където дойде за погребението на Пеле. " Ще желаяме всяка страна по света да кръсти най-малко един от своите футболни игрища на името на Пеле, тъй че децата да знаят неговата значителност. Някъде, където се бележат голове, децата ще могат да попитат кой е Пеле ", съобщи швейцарецът.

Едсон Арантес до Нашименто - Пеле, единственият Крал на футбола, умря през днешния ден в клиниката " Алберт Айнщайн " в Сао Пауло. 82-годишният троент международен първенец бе там от края само че ноември, когато

В деня на кончината на Пеле президентът на ФИФА популяризира прочувствено изказване, което започваше с думите: " За всеки, който обича тази красива игра, това е денят, който никой не искаше да настава. Денят, в който загубихме Пеле. "

През април 2021 година Рио де Жанейро се отхвърли от желанието да прекръсти фамозния стадион " Маракана " (чието публично име е " Естадио Жорналиста Марио Фильо " ) на името на Пеле. Тогава концепцията беше отхвърлена с несъгласие на щатския губернатор.

Ковчегът с тялото на Пеле беше изложен през днешния ден на стадион " Вила Белмиро " в Сантос, където Краля изигра 18 сезона с екипа на едноименния тим. Десетки хиляди хора се стичат за поклонението, което ще продължи 24 часа (до 15:00 ч. българско време на 3 януари). Погребението на Пеле е планувано за на следващия ден, като в Бразилия ще бъде разгласен тридневен народен печал.

Същевременно от управлението на " Сантос " оповестиха, че е взето решение клубът да не вади от приложимост №10, с който играеше легендата.

Президентът на бразилския гранд Андрес Руеда изясни, че молбата на фамилията на Едсон Арантес до Нашименто е била разисквана от членовете на управата. Решаващо се е оказало изявление на самия Пеле, в което той е декларирал, че избира номерът му да продължи да бъде употребен, с думите:

" По-добре №10 да остане наличен. Така хората в никакъв случай няма да го не помнят. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР