Световната банка временно спира класацията „Doing Business“, съобщиха от международната

...
Световната банка временно спира класацията „Doing Business“, съобщиха от международната
Коментари Харесай

Скандалът с Кристалина Георгиева: Световната банка временно спира класацията "Doing Business"

Световната банка краткотрайно стопира класацията „ Doing Business “, оповестиха от интернационалната институция. Това се случи часове, откакто стана ясно, че класацията е била манипулирана в интерес на Китай.

Всичко стартира след самостоятелна инспекция, поръчана от Световната банка. Заключенията: през 2018 година управителни фрагменти, измежду които и тогавашният изпълнителен шеф на банката Кристалина Георгиева, са оказали напън върху екипа, който изготвя бизнес класацията " Doing Business ". Целта е била да повдигнат Китай по-нагоре.

Днес от екипа на Кристалина Георгиева оповестиха за bTV, че тя няма опция да разяснява проблема.

Единствената ѝ реакция остава известието от уеб страницата на Международния валутен фонд, който в този момент оглавява: „ Не съм съгласна с констатациите и тълкуванията в следствието за нередности в данните, доколкото то се отнася до моята роля в отчета " Doing Business " на Световната банка за 2018 година Вече имах къса среща с Изпълнителния съвет на МВФ по този въпрос ".

Индексът " Doing business " или " Правене на бизнес " има огромна тежест измежду вложителите. Изготвя се от Световната банка, а Симеон Дянков е един от неговите основатели.

„ Още преди години имаше редица рецензии, че доста страни се пробват посредством лобизъм да окажат въздействие върху класацията “, счита икономистът Руслан Стефанов.

Според него новината е огромен удар за доверието в качеството на проучванията, които се вършат от Световната банка. През 2018 година Симеон Дянков е консултант на Кристалина Георгиева. Той не отговори на поканата на bTV за изявление.

“В одиторкските и рейтонговите организации постоянно има един подобен миг на дали бизнеса, който вършат и парите, които получават - в тази ситуация от Китай със Световната банка, не въздействат върху метода, по който се показват в тези класации”, добави Стефанов.

Класацията е подложена на критика и преди. През 2018 година основният икономист на Световната банка Пол Ромър напуща. В изявление за " Уолстрийт Джърнъл " споделя, че Китай постоянно е оказвал напън за смяна на проектодокладите. Ромър напусна поради несъгласия с Георгиева и тогавашния президент на банката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР