Световната банка прогнозира, че глобалният растеж през 2024 г. ще

...
Световната банка прогнозира, че глобалният растеж през 2024 г. ще
Коментари Харесай

Световната банка прогнозира забавяне на глобалния растеж за трета поредна година

Световната банка предвижда, че световният напредък през 2024 година ще се забави за трета поредна година, като в същото време предизвести, че първата половина на актуалното десетилетие може да се окаже най-лошото от 30 години насам поради коронавирусната пандемия, последвана от войната в Украйна и по-късно от скоковете на инфлацията и на лихвите.

Световният Брутният вътрешен продукт евентуално ще нарасне с 2,4% тази година, предвижда Световната банка в последния си отчет " Глобални стопански вероятности ", като това съставлява закъснение след напредък с 2,6% през 2023 година, с 3% през 2022 година и с 6,2% през 2021 година, когато световната стопанска система се възстановяваше след края на пандемията.

Това би направило растежа през интервала 2020-2024 година по-слаб, в сравнение с през годините към международната финансова рецесия 2008-2009 година, азиатската финансова рецесия от края на 90-те години на предишния век и икономическите спадове при започване на новото хилядолетие, уточни заместник-главният икономист на Световната банка Айхан Косе.

Като се изключи солидния стопански спад в разгара на пандемията от Covid-19 през 2020 година, растежът през тази година се чака да бъде най-слабият от международната финансова рецесия от 2009 година насам, означи още СБ.


Международната институция предвижда известно усъвършенстване на световния стопански напредък през 2025 година до 2,7%, само че при прогноза от предишния юни за още по-добра агресия следващата година от 3 на 100.

Целта на Световната банка за преустановяване на изключителната беднотия до 2030 година в този момент наподобява значително непостижима, като икономическата интензивност е възпрепятствана от геополитически спорове.

" Без съществена промяна на курса, актуалното десетилетие ще бъде регистрирано като десетилетие на пропиляната опция “, означи основният икономист на Групата на Световната банка Индермит Джил. " Растежът в кратковременен проект ще остане слаб, оставяйки доста разрастващи се страни – изключително най-бедните – заклещени в капан, с парализиращи дългови равнища и слаб достъп до храна за съвсем един на всеки трима души ", добави той.


Икономиката на Съединени американски щати е повишена с 2,5% през 2023 година, което е с 1,4 процентни пункта повече от прогнозата през юни 2023 година, уточни СБ и предвижда, че растежът тази година ще се забави до 1,6%, защото рестриктивната парична политика лимитира интензивността на фона на понижените спестявания. Банката обаче добави, че това бил двукратно по-добър напредък, в сравнение с планувания през предишния юни.

СБ обрисува доста по-мрачна картина за еврозоната, като растежът през тази година се чака да доближи 0,7%, откакто високите цени на силата забавиха икономическата агресия до едвам 0,4% през 2023 година През предишния юни банката залагаше на напредък от 1% през тази година, само че по-строгите кредитни условия доведоха до понижение с 0,6 процентни пункта на тази предварителна оценка.

Китай също оказва въздействие върху световните вероятности, защото се растежът на втората по мощ международна стопанска система да се забави до 4,5% през 2024 година, което би представлявало най-слабата агресия от над три десетилетия, изключвайки засегнатите от Covid пандемията 2020 и 2021 години. Спрямо юни, прогнозата беше понижена с 0,1%, отразявайки по-слабите потребителски разноски на фона на продължаващите разтърсвания в бранша на парцелите. За 2025г. СБ чака в допълнение закъснение на китайския напредък до 4,3 на 100.

В същото време се планува нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи да набъбнат с 3,9% тази година, което е спад от 4,0% през 2023 година и с цялостен 1% под междинното равнище на напредък през предходното десетилетие.

 

Този ритъм обаче не е задоволителен, с цел да измъкне от бедността възходящото население, като Световната банка сподели, че до края на 2024 година хората в към една от всеки четири разрастващи се страни и 40% от страните с ниски приходи ще бъдат по-бедни, в сравнение с през 2019 година - годината, педи пандемията.

Според СБ един от методите за стимулиране на растежа, изключително в нововъзникващите и разрастващите се пазари, ще бъде да се ускорят годишните вложения от 2,4 трлн. $, нужни за прекосяване към чиста сила и адаптиране към изменението на климата.
Международната организация обаче предизвести, че новите по-слаби прогнозите са доста несигурни, защото сега светът е изправен пред две войни, свиваща се стопанска система в Китай и световно стопляне. Говорейки за цените на силата, Световната банка означи, че в случай че има ескалация в двата огромни военни спора, те може да скочат, което в допълнение ще засегне " световната икономическо интензивност и инфлацията ".

Инфо: БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР